Glavna karika narkolanca

Gvero na slobodi nakon uplate jamčevine od 200.000 kuna

Fiore Vežnaver

Osumnjičeni za nabavu i prodaju droge privedeni prije nepunih mjesec dana / Foto S. DRECHSLER

Osumnjičeni za nabavu i prodaju droge privedeni prije nepunih mjesec dana / Foto S. DRECHSLER

Gvero navodno nije jedini od okrivljenih članova riječke narkogrupe koji je pušten iz istražnog zatvora, od njih 11 koliko ih je završilo u Via Romi nakon akcije »Bara« 



RIJEKA Danielu Gveri, 31-godišnjaku iz Marinića, prvoosumnjičenom od 24 okrivljenika protiv kojih je USKOK prije nepunih mjesec dana otvorio istragu zbog sumnji da su bili dio organiziranog lanca nabave i prodaje droge, prije svega marihuane, ukinut je jučer istražni zatvor nakon što je platio jamčevinu od 200 tisuća kuna. Gvero je pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode nakon što je, kao jamčevina, stavljena pod hipoteku nekretnina, potvrdio nam je branitelj osumnjičenog, odvjetnik Pero Radić. Gvero je pušten na slobodu, pod određenim ograničavajućim uvjetima, 29 dana od uhićenja i privođenja na ispitivanje u USKOK. 


Izvori bliski sudskim navode da Gvero nije jedini od okrivljenih članova narkogrupe koji je pušten iz istražnog zatvora, od njih 11 koliko ih je prvotno završilo u Via Romi, ali on je prvi na listi okrivljenih. 



Prijave protiv 40 osoba 


Kriminalističko istraživanje lanca preprodaje droge pokrenuto je u travnju prošle godine, a rezultat je bio podizanje kaznenih prijava protiv 37 osoba i prekršajnih prijava protiv tri. U akciji uhićenja i pretraga stanova potkraj godine sudjelovalo je više od 150 policijskih djelatnika iz PU primorsko-goranske i zagrebačke. Među 27 uhićenih osoba jedan je strani državljanin, te je više žena. Utvrđeno je da su skupine opskrbljivale marihuanom, kokainom i amfetaminima više od 100 konzumenata droge na širem riječkom području. (NL)





USKOK tvrdi da se manipuliralo drogom i prodavani narkotici u sklopu zločinačkog udruženja, čiji su pripadnici prenijeli i prodali najmanje 13 kilograma marihuane vrijedne barem 780 tisuća kuna. Gvero se tereti da je zajedno s drugoosumnjičenim, 32-godišnjim Matom Čačićem iz Marinića, organizirao i u zajedničko djelovanje povezao nekoliko drugih karika narkolanca, pored kojih su angažirani drugi dileri. Tužiteljstvo navodi da je droga preuzimana i prebacivana i u okolnostima da je prije toga trebalo uplatiti novac na dobiveni broj računa u banci. 


Izvori bliski istrazi navode da se među 24 okrivljena nalaze zapravo pripadnici triju narkoskupina koji su djelovali na području Rijeke i Zagreba te imali vezu prema Sloveniji, gdje je nabavljana marihuana. Slovenac Tomaž Voglar, 36-godišnjak s adresom u Krškom, trećeosumnjičeni na listi, nije bio dostupan hrvatskim vlastima u vrijeme finalizacije istrage, sredinom prosinca. Tijekom opsežne obrade u operativnoj akciji pod nazivom »Bara« zaplijenjeno je oko 19 kilograma marihuane, oko pola kilograma amfetamina i manje količine drugih vrsta droga, primjerice kokaina i heroina. Vrijednost zaplijenjene droge na ilegalnom tržištu procijenjena je na oko 1,9 milijuna kuna.