Zaredale provale

“Gurmani” u akciji: kradu morske i mesne delicije i skupe konjake

Šarlota Brnčić

Iz restorana »Skala« na Preluku nestalo oko 25 kilograma lignji, brancini i orade, razne školjke, pršut, sir, kozice, škampi, teleći but, svinjski but... Opljačkani su i ugostitelji u Matuljima i Ičićima, a nije isključeno da po lokalima hara dobro organizirana skupina

RIJEKA  Za sada nepoznati kradljivac, a ne isključuje se da je u pitanju bilo i više njih, dobrano je »omastio brk« provalivši u ugostiteljski obrt »Skala« u vlasništvu Kristijana Juračića na Preluku. Nedjelo se zbilo po noći, na »klasičan način«, a iz lokala je odnijeto gotovo pa sve što ima vrijednost počevši od velikog televizora plazme, kupljenog kako bi gosti mogli pratiti nogometne utakmice Svjetskog prvenstva do pravih morskih i mesnih delicija. Pričinjena je i znatna šteta, koja se prema riječima vlasnikove majke Irme, s kojom smo jučer razgovarali u lokalu cijeni na više od 6.000 eura.   – Sin me je nazvao petnaestak minuta do 8 sati i odmah sam znala da je ili nešto razbijeno ili da nam je provaljeno. Ušli su uz pomoć pajsera i napravili nam veliku štetu. Odnijeli su televizor, meso, ribe, školjke pa čak i 200 bešteka, kaže nam Irma Juračić.

  S obzirom na ukradeno čini se da su kradljivci dobri poznavatelji i ljubitelji hrane jer je, kako nam je nadalje izjavila, nestalo oko 25 kilograma lignji, od ribe brancini i orade, razne školjke, pršut, sir, kozice, škampi, teleći but, svinjski but, a odnijeli su i razna alkoholna pića. Među pićima su se našli konjaci marki »Curvoisier« i »Martell«, a pored njih i štok, votka, džin. Rekla nam je i kako nije jedina bila na meti noćnih provalničkih pohoda jer je od dvojice ugostitelja iz Matulja i Ičića saznala da su i oni bili žrtvama provala, kao i da su i njima odnijeli prehrambene proizvode te, primjerice, televizore.


  Iz ugostiteljskog objekta u Ičićima otuđeni su televizor, riba, meso i manji novčani iznos, priopćeno nam je iz PU primorsko-goranske nakon što je završio očevid. Također, i da se provala zbila u noći na 8. kolovoza, a da se materijalna šteta cijeni na oko 4.000 kuna. S obzirom na ta posljednja saznanja nije isključeno da po lokalima ovih dana hara dobro organizirana skupina provalnika te da sva ta nedjela nose isti potpis.


  Prije nekoliko dana, a zahvaljujući dojavi građanina, policija je uhvatila trojicu mladića u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta u Srdočima te ih spriječila u pokušaju provale. Zamijetivši policiju počinitelji su počeli bježati no vrlo brzo su ih policajci sustigli i priveli u Drugu policijsku postaju. U pitanju su bili mladići u dobi od 20, 24 i 26 godina života s područja Primorsko-goranske županije nad kojima je dovršeno kriminalističko istraživanje, po okončanju kojeg su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu.