Ivan Tomljenović i Mario Brkljačić na optuženičkoj klupi

Građevinar u zadnji čas odustao od nagodbe s USKOK-om

Ana Raić Knežević

Iako je tijekom istrage pristao na nagodbu s USKOK-om prihvaćajući i uvjetnu kaznu što mu je ponuđena, Brkljačić je od tog dogovora odustao te zajedno s Tomljenovićem izašao pred optužno vijeće Župnijskog suda u Zagrebu



ZAGREB - Optužnica koja načelnika općine Karlobag Ivana Tomljenovića tereti za nezakonito pogodovanje građevinskoj tvrtci vlastite supruge potvrđena je na Županijskom sudu u Zagrebu. Optužen je i Mario Brkljačić, vlasnik tvrtke GS Gradnja, a njemu USKOK na teret stavlja pomaganje Tomljenoviću u nezakonitom biznisu. 


Riječ je o optužbama zbog gradnje šetnice u Karlobagu. Na javno raspisani natječaj za taj posao osim Brkljačićeve javila se još jedna tvrtka, koja je svojim uvjetima i ponuđenom cijenom bila najpovoljnija. No, zbog iznenadnih poslovnih problema ta se tvrtka odustala od gradnje, pa je Brkljačić dobio posao. No, ni GS Gradnja nije bila u stanju realizirati građevinske zahtjeve iz natječaja, te je tada “na scenu” stupila tvrtka Tomljenovićeve supruge. 


U pitanju je bio posao vrijedan oko 700 tisuća kuna, a moguće malverzacije istražitelji su prekinuli lani u srpnju kada su i Tomljenović i Brkljačić uhićeni. Iako je tijekom istrage pristao na nagodbu s USKOK-om prihvaćajući i uvjetnu kaznu što mu je ponuđena Brkljačić je od tog dogovora odustao, te zajedno s Tomljenovićem izašao pred optužno vijeće Župnijskog suda u Zagrebu. Ovaj dio postupka, kao i pripremno ročište koje bi trebalo biti uskoro zakazano zatvoreni su za javnost, tako da za sada nije poznato kojim su argumentima okrivljenici rušili teze optužbe. 




Još dok se vodila istraga ovog slučaja Tomljenović je po drugi put pao u ruke istražiteljima, i to zato što je od tajnice Policijske uprave ličko-senjske tražio određene povjerljive informacije. 


Za nezakonito pogodovanje predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.