Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
21. siječnja 2020.
Dovitljivi prevaranti

Građani, oprez! Pazite kome otvarate vrata jer je sve više prevara i teških krađa sa sve većim pričinjenim štetama

Građani, oprez! Pazite kome otvarate vrata jer je sve  više prevara i teških krađa sa sve većim pričinjenim štetama
Građani, oprez! Pazite kome otvarate vrata jer je sve više prevara i teških krađa sa sve većim pričinjenim štetama
Autor:
Objavljeno: 24. rujan 2017. u 16:54 2017-09-24T16:54:00+02:00

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) ponovno poziva građane da ne otvaraju vrata stana osobama koje se predstavljaju djelatnicima banaka ili policije radi provjere novčanica, jer su u porastu takve prijevare, a ako im najavljuju posjet, da o tome obavijeste policiju.

»Najčešći načini počinjenja kaznenih djela, kojima se oštećeni dovode u zabludu i omogućuju počiniteljima ulazak u stambene prostore i krađu novca, je ulazak u kuću radi popisivanja serijskih brojeva novčanica, mijenjanja ili sl. Načini su i, primjerice, zamjena novčanica radi odnošenja novca u banku, fotografiranja radi usporedbe, jer se novčanice mijenjaju ulaskom Hrvatske u EU pa na sebi moraju imati oznaku 'EU', novac će prestati važiti, krivotvoren je i treba ga predati, ali i da je novcu istekao rok trajanja i sl.«, naglasila je policija u nedjelju.

Policija poziva na oprez i kod slučajeva gdje počinitelj, pod nekom izlikom, ulazi u dom te razgovara s oštećenom osobom, dok drugi počinitelj istodobno neometano ulazi u prostor, krade novac i vrijedne predmete, a zatim se neprimijećen udaljava, što otežava pronalazak počinitelja.

Građani su upozoreni da, ako se nađu u sličnim situacijama, takve osobe nipošto ne puštaju u dom te da im ne predaju novac ili druge vrijedne stvari.
»U slučaju da građani od nepoznatih osoba putem telefona zaprime pozive u kojima se traži da nešto učine sa svojim novcem, zlatom i drugim vrijednostima, ili kažu da će netko doći radi provjere novca ili zlata, neka obvezno, u što kraćem roku, događaj prijave policiji pozivom na broj 192 ili 112«, poručuju iz PUZ-a.

Istaknuli su da policijski službenici prilikom dolaska na adrese stanovanja pokazuju metalnu službenu značku i službenu iskaznicu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.