Afera Ipsilon

Golemovićeva ogrlica bila je “dar od srca”: Bivša državna odvjetnica iz Pazina oslobođena optužbe

Šarlota Brnčić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Sud je prilikom izricanja oslobađajuće presude  uzeo u obzir izmjene do kojih je došlo u činjeničnom opisu optužnice i smatra da nije dokazano da je Davorka Smoković konkretno na nešto utjecala, niti da je za to od Golemovića na dar primila  ogrlicu



RIJEKA  Bivša pazinska općinska državna odvjetnica Davorka Smoković oslobođena je optužbe u ponovljenom sudskom postupku koji se protiv nje vodio za zlouporabu položaja i ovlasti, a vezano uz veliku korupcijsku aferu Ipsilon koja datira još iz 2009. godine. Smoković se USKOK-ovom optužnicom, a čiji je činjenični opis pri kraju suđenja djelomice izmijenjen, teretila da je kao službena osoba, s ciljem da drugoj fizičkoj osobi pribavi neimovinsku korist, iskoristila svoj položaj i ovlasti te time sebi pribavila imovinsku korist.


Optužba je zastupala stajalište da je Dražen Golemović, »znajući za poduzimanje službenih radnji u odnosu na njega, tražio od Smoković da vrši utjecaj na tijek i rezultate tih izvida, da se pogoduje Golemoviću te da je za to od Golemovića primila na dar dizajnersku ogrlicu od bijelog zlata vrijednu najmanje 300 eura«.


Golemovićev iskaz


Sud je prilikom izricanja oslobađajuće presude imao u vidu izmjene do kojih je došlo u činjeničnom opisu optužnice te je, s obzirom na ishod postupka, očito smatrao kako nije bilo dovoljno dokaza da bi se ostvarila obilježja tog kaznenog djela, kao i da je Smoković konkretno na nešto utjecala.





Na osnovu žalbe Željka Müllera, Silvana Legovića i Davorke Smoković Vrhovni sud je u kolovozu 2014. ukinuo  osuđujuću presudu Županijskog suda u Rijeci u dijelu koji se odnosi na njih troje. Vrhovni sud je smatrao da za njihovu osudu nije bilo dovoljno priznanje krivnje Dražena Golemovića kao i da sud nije proveo dovoljno dokaza niti je prikupljene dokaze doveo u međusobnu vezu koja bi nedvojbeno ukazivala na njihovu krivnju. Istim je rješenjem  Vrhovni  sud odbio žalbe policajaca Ante Bralića i Ivice Šoštarića te poreznika Elvisa Drandića kao neosnovane te potvrdio dio prvostupanjske osuđujuće presude iz 2011. godine. (NL)



Vrhovni sud je prilikom ukidanja prve, tada osuđujuće presude i vraćanja predmeta na ponovno suđenje dao naputak da se kao svjedok ispita Dražen Golemović. On je prošlog tjedna dao svoj iskaz kao svjedok u kojem je ustvrdio je kako od Davorke Smoković nije tražio da utječe na policijskog djelatnika i da je ona samoinicijativno išla s njime razgovarati, a na što joj je Golemović kasnije rekao da to nije trebala napraviti, da je to kontraproduktivno i njoj na štetu.


Dar od srca


Nije nesporno utvrđeno niti da bi joj ogrlicu poklonio upravo radi toga, kao i da je tada tu ogrlicu primila na dar. Golemović je pred sudom naveo kako ne zna kada i gdje joj je dao tu ogrlicu. Također, i da joj je nakit poklonio od srca, kao znak pažnje na jednoj večeri jer su si bili dobri.


Obrana je smatrala kako i sam taj opis kaznenog djela nije dokazan, kao da nije dokazano vrijeme niti razlog davanja ogrlice. Davorka Smoković čitavo je vrijeme isticala kako se ne smatra krivom i u odnosu na izmijenjenu optužnicu. Navela je da niti u jednom trenutku nije potaknula policijskog službenika da ne obavi radnje koje bi morao. U dopuni  obrane posebice je bila istaknula kako nikada za nikoga nije posredovala niti pogodovala te da bi uvijek nekom ljudski pomogla u smislu da mu se ne »pakira«.


Oslobađanje od optužbi je sudeći po njezinom držanju nakon objave presude doživjela poprilično u šoku i nije mogla zadržati suze.