Međunarodna akcija ''Gladius III''

Epilog akcija protiv droge: Uhićenja i tjeralice, u BiH ‘palo’ pet policajaca

Hina

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Nadležnim državnim odvjetništvima u Hrvatskoj prijavljeno je ukupno 10 hrvatskih državljana, od kojih je njih šest uhićeno jučer u Dubrovniku, za dvoje je raspisana potraga, dok je ostalih dvoje osumnjičenih kazneno prijavljeno tzv. redovnim putem



DUBROVNIK – U sklopu dvije policijske akcije u Dubrovniku, međunarodnoj akciji ”Gladius III” i lokalnoj akciji u kojima se zbog zlouporabe i preprodaje droge istraživalo ukupno 14 osoba, u četvrtak je, prema policijskim podacima, uhićeno sedam osumnjičenih, za dvoje je raspisana tjeralica, a pet ih je prijavljeno redovnim putem, dok je u susjednoj BiH uhićeno 17 osoba, od čega pet pripadnika MUP-a Republike Srpske.


Kriminalističko istraživanje pod nazivom ”Gladius III” policija je radila u koordinaciji s Uskokom, a na meti su bili dobavljači kokaina, amfetamina i marihuane iz BiH te Crne Gore. Nadležnim državnim odvjetništvima u Hrvatskoj prijavljeno je ukupno 10 hrvatskih državljana, od kojih je njih šest uhićeno jučer u Dubrovniku, za dvoje je raspisana potraga, dok je ostalih dvoje osumnjičenih kazneno prijavljeno tzv. redovnim putem.


Četiri uhićene osobe u akciji Gladius III predane su Uskoku jer su bili sudionici i/ili organizatori zločinačke organizacije koja je navodno nabavljala i prodavala kokain, marihuanu i amfetamine na dubrovačkom području, dok su dvije osobe, nevezane uz ovu zločinačku organizaciju, ali otkrivene u istoj akciji, prijavljene Državnom odvjetništvu pod sumnjom da su u BiH nabavljali veće količine marihuane zbog preprodaje na dubrovačkom području.




Od preostala četiri osumnjičenika, za jednim organizatorom i jednim sudionikom zločinačke organizacije raspisana je tjeralica, dok su dvojica kazneno prijavljena redovnim putem.


Policija zadovoljna suradnjom s kolegama iz BiH


Načelnik dubrovačko-neretvanske policije Tonći Radibratović posebno je na konferenciji za novinare naglasio dobru suradnju u akciji ”Gladius III” s policijskim snagama iz BiH.


”Nakon prikupljenih obavijesti smo u prosincu 2014. pokrenuli operativnu akciju ‘Gladius III’, čija je finalizacija uslijedila jučer u Hrvatskoj i BiH. Posebno ističem izuzetnu suradnju s policijama susjednih zemalja, Uskokom i PNUSKOK-om, bez čega ne bi mogli razvijati ovako velike akcije”, rekao je Radibratović. Dodao je da se borba protiv zlouporabe droga odvija na tri razine, uličnoj, zapljenama na graničnim prijelazima i kao u ovoj akciji, razbijanjem zločinačkih organizacija.


Paralelno s ”Gladiusom III” u BiH se provodila akcija kodnog naziva ”Maska” u kojoj je uhićeno je 17 osoba, od čega čak pet policajaca.


Tužitelj u Odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH Oleg Čavka rekao je kako je na području BiH uhićeno 17 osoba, od kojih je njih devet zanimljivo za istragu u akciji ”Gladius III”.


”U BiH je riječ i o policijskom kriminalu, jer je u akciji uhićeno pet policajaca, pripadnika MUP-a Republike Srpske. Jedan od njih, Salahudin Selešević, koji je već u Dubrovniku u pritvoru, s područja BiH je na kontroliran način dviju policija prenio nešto više od dva kilograma. Uputio se prodati ih poznatim kupcima na području Dubrovnika, koji su razotkriveni i uhićeni. Ostali policajci su sudjelovali u mreži trgovine narkoticima. Jedan od njih je organizator, glavni čovjek u grupi. Koristili su pogodnosti pri prijelazu međudržavne granice”, istaknuo je Čavka.


Osim ove dvije akcije, u paralelnoj lokalnoj akciji koja je provedena u četvrtak, dubrovačka policija istraživala je četiri osobe od 18 do 26 godina. Jednu osobu jučer je uhitila, a tri kazneno prijavila redovnim putem i to zbog dilanja marihuane i amfetamina.


Tijekom akcije u četvrtak je pretraženo više stanova, kuća, vozila i plovila, pronađeno je preko 800 grama marihuane, dvije digitalne vage, punila za povećanje mase droge, više mobitela i SIM kartica raznih mobilnih operatera te novac za koji se sumnja da potječe od preprodaje droge.