Slučaj trostrukog ubojice

Dvorski će opet na sud, Marjanović kaže: Počinitelja se može osuditi i uz sva ljudska prava, a ne ga linčovati

Slavica Kleva

Snimio Sergej DRECHSLER / Arhiva NL

Snimio Sergej DRECHSLER / Arhiva NL

U postupcima koji su medijski razvikani i teški, radi se na uštrb ljudskih prava, na što nas Europski sud stalno upozorava, navodi Marjanović



Presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju 29-godišnjeg Riječanina Ivana Dvorskog koji služi 40-godišnju zatvorsku kaznu zbog trostrukog ubojstva u ožujku 2007. godine, ne prestaje intrigirati javnost, ali i pravosudnu struku. Glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci Zoran Sršen kratko je kazao da u ovom trenutku sud ne može komentirati presudu Europskog suda za ljudska prava iz jednostavnog razloga što na adresu suda nije stigla presuda. U međuvremenu smo ponovo razgovarali s odvjetnicom Snježanom Maroševac Čapko koja je Dvorskog zastupala po službenoj dužnosti na suđenju i upitali je da li je razgovarala s Dvorskim koji se nalazi na odsluženju kazne u Lepoglavi.


– Jesam, iako je prilično iznenađen odlukom Europskog suda, nada se da će ubrzo doći i do obnove postupka, kazala nam je kratko odvjetnica koja također ne sumnja da će osim isplate od 6.500 eura koliko država mora platiti Dvorskom na ime povrede prava na obranu, uskoro biti zakazano i ponovno suđenje. Naime, kazala je odvjetnica, Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava mora brinuti o provedbi presude.


Obnova postupka


– Premda imam mogućnost zatražiti obnovu postupka i ja osobno, u ovom trenutku za to nema potrebe jer ova nova utvrđena činjenica, da je Dvorskom povrijeđeno pravo na pošteno suđenje, dovoljna je za obnovu postupka, objasnila je odvjetnica.




S druge strane, razgovarali smo i s odvjetnikom Goranom Marjanovićem, »nesuđenim« zastupnikom Dvorskog iz povjerenja, no na ispitivanju u policiji Dvorski je potpisao punomoć odvjetniku Mirku Ružiću koji ga je također kratko vrijeme zastupao.


– Što se tiče samog slučaja, iz profesionalnih razloga ga ne mogu komentirati zbog kolegice Čapko, ali sam uvjeren da se slučaj mora obnoviti. Ne mogu komentirati ni detalje slučaja jer je, sad vidimo, postupak još uvijek aktualan, ali zato mogu primjetiti da nam je Europski sud ni sam ne znam koliko puta, možda tisuću puta do sada, »dao packe po prstima«, kazao je Marjanović.


Ista primjedba


– U svim zvučnim, jakim i eksponiranijim slučajevima, usuđujem se reći da je to mogao postati i »slučaj Sanader« da se Vrhovni i Ustavni sud nisu korigirali, od Europskog suda za ljudska prava uvijek imamo istu primjedbu: »Niste dali ljudima pošteno suđenje!«  Kod nas zbog euforične izrade i provedbe zakona sudovi jednostavno zauzimaju stav da suzbijaju kriminalitet, a zaboravljaju da je to zadaća policije i tužilaštva, a ne suda. Sudovi uvijek moraju imati pravu mjeru između potrebe za kažnjavanjem zločinaca i suzbijanja kriminaliteta s jedne strane i zaštite ljudskih prava s druge strane, u što je dakako uključeno i pravo na pošteno suđenje i pravo na obranu i sve što ide uz to, nastavio je Marjanović.


– Očito, kod nas je u posljednje vrijeme došlo do debalansa. U postupcima koji su medijski razvikani i teški, radi se na uštrb ljudskih prava, na što nas Europski sud stalno upozorava. Počinitelja se može osuditi i uz sva ljudska prava, a ne ga linčovati, kazao je ukratko odvjetnik Marjanović, iznoseći svoje mišljenje i viđenje još jedne u nizu presuda Europskog suda za ljudska prava.


U ožujku 2007. godine u stanu na dvanaestom katu nebodera na Gornjoj Vežici dogodilo se jezivo umorstvo troje ljudi. Dvorski je hicima iz pištolja smaknuo obitelj Vukoša, oca Benita, sina Đanija i njegovu dvadesetogodišnju nevjenčanu suprugu Mirjam Švaljek. Da bi prikrio tragove, stan je Dvorski zapalio. Uz njega su  osuđeni i Luka Obrovac na osam godina zatvora te Rene Ljubojević na šest godina zatvora. Oni su se, naime, nalazili zajedno s Dvorskim u stanu.


Pravo drugoj strani


Presudu Ivanu Dvorskom potvrdio je Vrhovni sud u dva navrata, s obzirom da je riječ o presudi s višegodišnjom zatvorskom kaznom, potvrdio ju je i Ustavni sud, a i malo vijeće Europskog suda za ljudska prava prije dvije godine je također, uvjetno rečeno, potvrdio presudu. No, Veliko vijeće Europskog suda ovaj je put dalo za pravo drugoj strani. Ono je presudilo da je Hrvatska povrijedila pravo na pošteno suđenje Ivana Dvorskog, u medijima prozvanog »riječki Psiho«, jer prilikom policijskog ispitivanja tijekom kojeg je priznao nedjela nije bio na odgovarajući način zastupan po odvjetniku.


Hrvatska je na taj način povrijedila pravo na pošteno suđenje zajamčeno člankom 6. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, izvijestio je Ured hrvatskog zastupnika pred ESLJP-om. Presuda je postala konačna s danom donošenja te se protiv nje ne mogu podnijeti nikakvi pravni lijekovi, na kraju su istaknuli u Uredu hrvatskog zastupnika pred ESLJP-om.