Eksplozija na Atlantiku

Dvojica poginulih na slovenskom brodu, jedini član posade iz Hrvatske prošao bez ozljeda

Marinko Glavan

foto: finance.sl

foto: finance.sl

Zbog velike odaljenosti od najbližeg kopna, budući da se nesreća dogodila praktički na sredini Atlantskog oceana, u pomoć teško ozlijeđenim pomorcima, odmah nakon dojave o nesretnom događaju, upućen je spasilački zrakoplov njujorške Nacionalne garde, sa šestoricom spasilaca obučenih za iskakanje padobranom, te potrebnom medicinskom opremom za pružanje pomoći unesrećenima.



Dvojica pomoraca su poginula, a još dvojica zadobila teške opekline u eksploziji na brodu za rasute terete Tamar, u vlasništvu slovenske Splošne plovbe, koja se dogodila u ponedjeljak na sjevernom Atlantiku, oko 1.300 nautičkih milja od Cape Coda. Na brodu se nalazi i jedan hrvatski pomorac koji je, prema riječima direktora Splošne plovbe, Egona Bandelja, prošao bez ozljeda.


– Brod je plovio iz Baltimorea prema Gibraltaru, kada se dogodila eksplozija. Ozlijeđeni pomorci još su na brodu, koji je promijenio kurs i sada plovi prema Azorima, gdje će biti prebačeni u bolnicu. Među članovima posade je jedan hrvatski državljanin, koji nije ozlijeđen u eksploziji. Ostali članovi posade su državljani Slovenije, Ukrajine, Rusije i Filipina, rekao je Bandelj, koji nije želio iznositi detalje o identitetu i nacionalnosti poginulih i ozlijeđenih pomoraca, ali je potvrdio da u eksploziji nisu stradali ni slovenski državljani.


Do eksplozije je došlo u pramčanom spremištu 190 metara dugog Tamara, broda za prijevoz rasutih tereta, nosivosti 57 tisuća tona, izgrađenog 2010. godine u Kini, koji plovi pod zastavom Maršalskih otoka. U eksploziji nije oštećen trup ni strojarnica broda.




Zbog velike odaljenosti od najbližeg kopna, budući da se nesreća dogodila praktički na sredini Atlantskog oceana, u pomoć teško ozlijeđenim pomorcima, odmah nakon dojave o nesretnom događaju, upućen je spasilački zrakoplov njujorške Nacionalne garde, sa šestoricom spasilaca obučenih za iskakanje padobranom, te potrebnom medicinskom opremom za pružanje pomoći unesrećenima. U pomoć unesrećenima također su upućena i dva broda kanadske ratne mornarice, na kojima je medicinsko osoblje.


Tamar je u Baltimore stigao 14. travnja, odakle je isplovio na Uskrs, s teretom Ugljena. Prema izjavama Johna Colgana, potpredsjednika Udruženja lučkih pilota Marylanda, koje prenose tamošnji mediji, za vrijeme boravka broda u luci i isplovljavanja, nije bilo nikakvih tehničkih problema koji bi ukazivali na mogućnost nesreće.


Operacijom spašavanja stradalih pomoraca rukovodi portugalska obalna straža.