Biznis cvate

Dvojica Beograđana u Via Romi: Na Bajakovu ukrcali sedmoricu ilegalaca i krenuli prema Italiji

Slavica Kleva

Od jučer u istražnom zatvoru čekaju početak suđenja dvojica državljana Srbije / snimio M. Aničić

Od jučer u istražnom zatvoru čekaju početak suđenja dvojica državljana Srbije / snimio M. Aničić

Policija je Bobana Stefanovića i Lazara Bogdanovića uhvatila u Šapjanama, nakon čega su pritvoreni zbog opasnosti od bijega. Prije nekoliko dana na istome području policija je zaustavila 43-godišnjaka koji je u tovarnom prostoru kombija vozio 15 ilegalaca



Nakon prvog ispitivanja osumnjičenika Općinsko državno odvjetništvo podiglo je pred riječkim Općinskim sudom optužnicu protiv dvojice državljana Srbije, 43-godišnjeg Lazara Bogdanovića i 39-godišnjeg Bobana Stefanovića, obojice iz Beograda, zbog počinjenja kaznenog djela »protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma«. Oni su jučer prepraćeni u istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, što je sud i prihvatio.



Sredinom kolovoza u Liscu su uhvaćena četvorica srbijanskih državljana koji su u kombiju, u prostoru dimenzija 2,67 puta 1,87 puta 1,9 metara, krijumčarili 40 ilegalnih migranata. Među 40 ljudi smještenih u prostor u kome nije bilo prozora ni otvora za dovod zraka, putovalo je i nekoliko djece, od kojih je najmlađa bila beba od dva mjeseca. Četvorica srpskih državljana optužena su da su u krijumčarenje ilegalnih migranata krenuli nakon što su se s petim ortakom, nepoznatog identiteta, dogovorili da će za 2.200 eura iz Hrvatske u Villach u Austriji prebaciti više desetaka stranih državljana.



Rent a car




Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su u proteklu subotu, s ciljem da se okoriste i prethodno se dogovorivši, za novčanu naknadu između 900 i 1.100 eura stranim državljanima pokušali omogućiti ilegalni odlazak s teritorija Republike Srbije u Republiku Italiju.


U blizini graničnog prijelaza Bajakovo preuzeli su ukupno sedam državljana Kosova. Prethodno su radi realizacije tog plana unajmili dva automobila rent a cara beogradskih registarskih oznaka i na taj način državljane Kosova prevezli do mjesta Šapjane u općini Matulji. No, u daljnjem ostvarenju planova su ih spriječili policijski službenici Postaje granične policije Rupa.


Stoga će se državljanima Srbije suditi da su iz koristoljublja omogućili drugim osobama nedozvoljeno kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj.


Petnaest u kombiju


Gotovo identičan slučaj, samo s državljanima Afganistana, Alžira, Pakistana, Palestine, Šri Lanke i Irana, dogodio se u noći na utorak. Službenici granične policije Policijske uprave primorsko-goranske na širem području Matulja zaustavili su kombi vozilo marke fiat ducato, kojim je upravljao 43-godišnji hrvatski državljanin, a u čijem tovarnom prostoru je zatečeno 15 stranih državljana. Spomenuti strani državljani su u dobi između 19 i 35 godina, a privedeni su na postupanje u prostorije Postaje granične policije Rupa.


Nakon završetka kriminalističkog istraživanja, zbog počinjenog prekršaja iz domene Zakona o nadzoru državne granice, navedeni strani državljani bit će prekršajno sankcionirani, dok će 43-godišnji hrvatski državljanin koji je zatečen u prijevozu spomenutih osoba, zbog počinjenja kaznenog djela iz domene organiziranog kriminaliteta biti kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.