Akcija kod Starigrada

Dvoje austrijskih turista spašeno od utapanja u Podvelebitskom kanalu

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

ZAGREB Dvoje austrijskih turista spašeno je u četvrtak u Podvelebitskom kanalu gdje im je zbog jake bure prijetilo utapanje, izvijestilo je u petak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.  

Spasilačka akcija pokrenuta je sinoć iza 19 sati, nakon što je očevidac Županijskom centru 112 Zadar dojavio o dvoje ljudi u moru ispred Starigrada koje bura nosi Podvelebitskim kanalom.


 Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) potom je pokrenula koordiniranu akciju, kojom je utvrđeno da se žena nalazi u manjem plastičnom kajaku, dok je muškarac u moru.


 Posada privatne brodice je oko 19,20 sati na udaljenosti oko 300 metara od Starigrada iz mora spasila muškarca, kojemu je Hitna pomoć u Starigradu utvrdila pothlađenost i stanje šoka, ali bez tjelesnih ozljeda, a 15-tak minuta poslije iz plastičnog je kajaka na oko kilometar od obale spašena i žena, također pothlađena i u šoku, ali bez ozljeda.




 Očevidom je utvrđeno da su dvoje austrijskih turista, G.H. rođen 1962. i M.P. rođena 1968. godine, nedugo prije nezgode s dva manja plastična kajaka isplovili u Podvelebitski kanal na rekreativnu plovidbu, ali su uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta izgubili nadzor nad plovilima.


 Jedan kajak bura je preokrenula, pa je muškarac pao u more i pokušao plivati do obale.