Osuđeni

Dvojac razbojnika u Rijeci opljačkao i pretukao starca: ‘Udarao sam ga iz straha’

Slavica Kleva

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Mario Šegon (25) i Fatmir Bajraj (29) ukrali su čovjeku iz stana televizor i dvije boce pića, te se odvezli njegovim autom. Policija ih je brzo našla



RIJEKA Vijeće sutkinje Sandre Juranović nepravomoćno je osudilo Maria Šegona (25) iz Rijeke i Fatmira Bajraja (29) zbog kaznenog djela teške krađe i neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari.


Prvooptuženi Šegon je dodatno osuđen i za razbojničku krađu, pa je stoga njemu izrečena objedinjena, jedinstvena zatvorska kazna u trajanju dvije godine bezuvjetnog zatvora, dok je Bajraj osuđen uvjetno na osam mjeseci, neće u zatvor ukoliko u roku od godine dana ne počini novo kazneno djelo.


Točno prije pet godina, u siječnju 2014. godine u noćnim satima zajedno i dogovorno ušli su u stan jedne starije muške osobe. Informaciju da je riječ o starijoj osobi dala im je tada njihova maloljetna prijateljica, dala im je i ključeve stana nesretnog starijeg čovjeka jer ga je dobro poznavala, no, optuženi nisu znali otključati stan. Zato se drugooptuženi Bajraj popeo požarnim stubama i kroz otvorena balkonska vrata ušao u unutrašnjost stana i otvorio ulazna vrata Šegonu. U tišini su iz stana iznijeli LCD prijemnik i dvije boce alkoholnog pića. Stoga su obojica u prvom redu osuđena zbog teške krađe na deset mjeseci zatvora.


Uzaludna dosjetka 




No, tada se Šegon vraća u stan kako bi uzeo ključeve od automobila pa su se dosjetili da s s automobilom prevezu tek ukradeni televizor ali ga je u naumu zatekao vlasnik stana koji se probudio. Šegon mu je zadao nekoliko udaraca u glavu i tijelo od kojih je nesretnik izgubio svijest. Potom je razbojnik uzeo klučeve od Peugeota 206 i izašao iz stana pa se obojica s ukradenim televizorom odvezli do grada. Za kazneno djelo razbojničke krađe Šegon je osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora,a za neovlaštenu uporabu tuđe pokretne stvari dodatnih 5 mjeseci.


Policija ih je vrlo brzo uhitila i oduzela Šegonu ključ od automobila, od Bajraja televizor marke LCD ali i dvije staklene boce, pelinkovca i crnog vina. Ispitan pred tužiteljem Šegon je priznao nedjela ali i naglasio da nije imao namjeru ozlijediti oštećenika, učinio je to, veli, iz straha. Za automobil je rekao da ga je ukrao kako bi stigao u grad ali kaže pustio ga je parkiranog u Vodovodnoj ulici, a ključeve je zadržao kod sebe.


Drugooptuženi također nije sporio događaj ali je naglasio da nije povezan s ozlijeđivanjem oštećenika.


– Nakon što je dokazni postupak okončan, Šegon je u obrani ponovio da je te prilike bio ošamućen od tableta koje je uzimao, (deset helexa je kaže popio neposredno prije noćnog pohoda uz konzumiranje vina, op.a) a i sada kaže uzima tablete jer ima traume.


Urokao se tabletama 


– Nisam znao što radim, kad je policija došla kod mene doma oni su me i probudili, pa kad sam došao u stanicu nisam znao što sam napravio dok mi nisu rekli. Ponavljam da se kajem, nije mi bilo ni na kraj pameti to napraviti, bio sam pun straha, između ostalog je rekao u obrani.


I drugokrivljeni je ostao kod prvih navoda, ali i dodao da su taj dan pili zajedno.


– Prvi put sam napravio neko kazneno djelo, niti prije niti poslije nisam imao problema sa zakonom, kazao je drugooptuženi.


No sutkinja je sve njihove tvrdnje, izgleda uzela sa »zrnom soli«.


– Rezultati dokaznog postupka, prikupljena dokumentacija, vaša obrana, iskaz oštećenog čovjeka koji je u međuvremenu preminuo, ukazuju da ste zajedno, dogovorno i umišljajno počinili kaznena djela. Svjesni ste oduzimanja ključeva vozila, a u obrani ste se iskreno pokajali i prihvatili kaznenu odgovornost kao i prvookrivljeni, rekla je sutkinja Juranović Bajraju koji je došao na objavu presude. Šegon je trenutno u zatvoru u Puli pa nije došao na objavu presude.


Olakotno i otegotno 


– Olakotnim smo cijenili vaše priznanje i kajanje, te protok vremena. Utvrdili smo da doista prije niti poslije tog događaja niste osuđivani, pa vam je stoga to i honorirano uvjetnom kaznenom sankcijom, kazala je predsjednica vijeća sutkinja Juranović obraćajući se Bajraju. No, otegotnim smo cijenili i prvookrivljenom i vama da ste znali da je riječ o starijoj osobi (devedeset godina, op.a), znali ste uvjete u kojima živi oštećenik i to ste iskoristili. S obzirom da je Šegon do sada višestruko osuđivana osoba uvjetnim kaznama, kaznama koje su zamijenjene radom za opće dobro, ovaj put mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna u trajanju dvije godine.