Nije kriv za pljačku "Voćka"

Dvogodišnja agonija: Riječanin nevin bio optužen za oružanu pljačku

Šarlota Brnčić

Od trenutka kada je glavni svjedok u postupku, 56-godišnji Riječanin, ustvrdio na policiji, a kasnije i na sudu da je vidio razbojniku lice i da se radilo o Nenadu Bunjcu, obrana je učinila sve kako bi dokazala da su njegove tvrdnje neistinite i da se radi o zlonamjernom i osvetoljubivom činu



RIJEKA  Riječanin Nenad Bunjac protiv kojeg se vodio sudski postupak na Županijskom sudu u Rijeci pod optužbom da je 2012. godine počinio razbojništvo u trgovini »Voćko« u Tizianovoj ulici,  oslobođen je optužbi. Vijeće kojim je predsjedao sudac Saša Cvijetić odbilo je optužbe, nakon što je prethodno zamjenik županijske državne odvjetnice, Darko Karlović, odustao od kaznenog progona.


Završetak je to gotovo dvogodišnje agonije, kako ju je iznoseći obranu nazvao Bunjac, tijekom koje su on i njegov branitelj, riječki odvjetnik Marko Kuvač, učinili sve što je bilo u njihovim mogućnostima da dokažu kako Bunjac nije počinio to razbojništvo. Od trenutka kada je glavni svjedok u postupku, 56-godišnji Riječanin, ustvrdio na policiji, a kasnije i na sudu da je vidio razbojniku lice i da se radilo o Nenadu Bunjcu, obrana je učinila sve kako bi dokazala da su njegove tvrdnje neistinite i da se radi o zlonamjernom i osvetoljubivom činu.

Bunjac je od samih početaka bio izrazito kooperativan, izašao je ususret istražiteljima, tražio poligraf, tražio da se usporede otisci prstiju i potplata tenisica te pristao bezrezervno na prepoznavanje, a sve u vjeri, kako je jučer još jednom ponovio, kako bi se što prije odagnale sumnje i uvidjelo da je zapravo riječ o zabludi. Tražio je i snimke nadzornih kamera, ispise telefonskih poziva, a potom i mitohondrijsko DNA vještačenje da bi dokazao kako vlasi pronađene u potkapi koju je nosio razbojnik nisu njegove.


Iznoseći obranu istaknuo je kako se radi o nesporazumu i zamjeni identiteta te kako ga začuđuje da je postupak uopće pokrenut. Detaljno je zatim rekao gdje je i s kime bio tog 31. kolovoza, s kim je telefonirao, precizirajući sate. Istaknuo je kako je dao sve informacije potrebne za istragu kako bi pokazao da su istražitelji pogriješili i da imaju krivu osobu.




Pozvan da održi završnu riječ, tužitelj je rekao kako odustaje od daljnjeg kaznenog progona te sudskom vijeću pojasnio razloge za donošenje takve odluke.


– Svjedok je tada teretio optuženika, potvrđena je takva optužnica i slijedom nje krenulo se u raspravu. Tijekom rasprave se došlo do novih saznanja, primjerice pribavljeni izlisti poziva potvrdili su obranu optuženika, a provjerama je utvrđeno da je okrivljeni nevozač, da nikada nije vozio. Pored toga mitohondrijskim DNK vještačenjem pet spornih vlasi kose isključeno je da pripadaju okrivljenome. Pod unakrsnim ispitivanjem glavni svjedok vidno je pokazao osobne predrasude prema optuženome i njegovom društvu što ukazuje na njegovu subjektivnost i nevjerodostojnost iskazivanja, rekao je tužitelj. Vidno zadovoljan uspješno okončanom borbom za dokazivanjem istine, Bunjac se kratko zahvalio tužitelju i sudu na iskazanoj profesionalnosti.