Izjave pod lupom

Državno odvjetništvo pokreće postupak protiv Slavice Šota zbog “lažnog prijavljivanja Damira Ježića”?

Slavica Kleva

Slavica Šota / Snimio Fiore Vežnaver

Slavica Šota / Snimio Fiore Vežnaver

Protiv Slavice Šota i Mustafe Etemaja mogao bi biti pokrenut postupak zbog  lažnog prijavljivanja, a protiv Šote i zbog kaznenog djela davanje lažnog iskaza. Njih dvoje su s nesrećom povezivali Damira Ježića



RIJEKA Iz dobro obaviještenih krugova bliskih Državnom odvjetništvu doznajemo da postoje naznake pokretanja postupka protiv Slavice Šota i Mustafe Etemaja zbog kaznenih djela lažnog prijavljivanja, a protiv Šote i zbog kaznenog djela davanje lažnog iskaza.


Šota i Etemaj nisu podnosili formalnu kaznenu prijavu protiv Damira Ježića, ali prema kaznenopravnoj teoriji, za ostvarenje obilježja kaznenog djela lažnog prijavljivanja nije potrebno da egzistira kaznena prijava u formalnom smislu, već je dovoljno neformalna izjava u nekom kontaktu s djelatnicima tijela kaznenog progona. Bitan je sadržaj izjave.


Naime u konkretnom slučaju su policijski službenici PU primorsko-goranske temeljem izjava Šote i Etemaja  započeli kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja je li Damir Ježić počinitelj kaznenog djela izazivanja prometne nesreće na štetu Višnje i Gordane Filipović.




Iz navedenog proizlazi sumnja u počinjenje kaznenih djela lažnog prijavljivanja i lažnog iskaza s obzirom da je Slavica Šota obavijesno ispitana u prostorijama PU primorsko-goranske, Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci 15. travnja 2011. godine te da je ispitana kao svjedok na Županijskom sudu 19. svibnja 2011. godine a u kojim izjavama ponovila sumnje u Damira Ježića kao počinitelja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće.


S drugoosumnjičenim Mustafom Etemajem obavljen  je obavijesni razgovor 28. lipnja 2016. godine u prostoijama PU primorsko-goranske vezano za izjavu koju je dao u emisiji Provjereno NOVE TV, kojom prilikom je također dao izjavu iz čijeg se sadržaja može zaključiti da ukazuje na Damira Ježića kao počinitelja spornog kaznenog djela.