Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
NEdostupan pravosuđu

Državljanin Srbije optužen za mučenje zarobljen vukovarskog branitelja

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 5. studeni 2018. u 10:21 2018-11-05T10:21:54+01:00

Policija je u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom prijavila 50-godišnjeg srbijanskog državljanina, nedostupnog hrvatskom pravosuđu, kojega sumnjiči za ratni zločin protiv zarobljenog hrvatskog vojnika u Vukovaru.

Istražitelji sumnjaju da je 50-godišnji državljanin Srbije, tada 23-godišnji pripadnik srpske paravojne postrojbe »Leva sudoperica«, 21. studenog 1991. u poslijepodnevnim satima s još dvojicom pripadnika iste srpske paravojne postrojbe došao u prostorije »Veleprometa» u kojem su nakon pada Vukovara bili zatočeni civili i pripadnici hrvatskih oružanih snaga te iz navedenih prostorija »Veleprometa» izveli 48-godišnjeg hrvatskog državljanina, tada 21-godišnjeg zarobljenog pripadnika I. gardijske brigade Hrvatske vojske koji je tamo bio doveden s poljoprivrednog dobra »Ovčara«.

Zarobljenika su iz »Veleprometa» odveli u kuću u vukovarskom naselju Sajmište, u kojoj je bio smješten dio pripadnika navedene srpske paravojne postrojbe.

»Osumnjičeni državljanin Srbije i drugi pripadnici srpske paravojne postrojbe 'Leva sudoperica' su spomenutog hrvatskog državljanina u navedenoj kući psihički i fizički zlostavljali udarajući ga rukama i nogama po cijelom tijelu, udarajući ga puškom 'pumpericom' po glavi, paleći mu dijelove tijela otvorenim plamenom upaljača i svijeća uslijed čega je hrvatski državljanin trpio veliku i intenzivnu bol. Također su ga staklenom bocom udarili u glavu, od kojeg udarca se boca razbila, da bi mu potom odlomljenim komadom boce zadali više reznih rana po desnoj ruci i leđima.

Nakon opisanog zlostavljanja i velikih patnji odveden je u logor u Republiku Srbiju u kojem je, zajedno s drugim zarobljenicima s područja Vukovara, bio zatočen do razmjene 1992. godine«, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.