Optužnica

‘Drugi put ću se vratiti s pištoljem i sve vas ubiti’: Goranin optužen za čak tri kaznena djela

Slavica Kleva

Optuženi je oštetio automobil bivše supruge, ali i policijsko vozilo / arhiva NL

Optuženi je oštetio automobil bivše supruge, ali i policijsko vozilo / arhiva NL

Goranin, koji se u pritvoru nalazi od veljače, prijetio je službenici centra za socijalni rad, nametljivo se ponašao prema bivšoj izvanbračnoj supruzi i oštetio je tuđe stvari



Prijetio je službenici centra za socijalni rad, nametljivo se ponašao prema bišoj izvanbračnoj supruzi, oštetio je tuđe stvari – za sva ova kaznena djela optužen je 25-godišnjak iz Gorskog kotara. U pritvoru se nalazi od kraja veljače, a u međuvremenu mu je istražni zatvor produljen. Nakon što optužnica postane pravomoćna krenut će i sudski postupak.


Potkraj siječnja ove godine ušao je u Centar za socijalnu skrb, prišao djelatnici s namjerom da joj izazove strah te upitao za drugu socijalnu radnicu koju u tom trenutku nije zatekao.


– Drugi put ću se vratiti s pištoljem i sve vas poubijati jer mi ova kurva ne da vidjeti dijete, idite u p…m… – vikao je optuženi prema socijalnoj radnici, pa nastavio istim tonom:




– Potpišite papire, glupani, tužit ću vas izvan države, kako kurva može imati dijete svaki dan, a ja samo dva sata, bio sam na psihijatrijskoj procjeni i mogu kao i sada biti agresivan u frustrirajućim situacijama – pravdao je dijagnozom svoj nastup optuženi. Tako upućene prijeteće riječi opravdano su izazvale strah kod djelatnice Centra, odnosno u ovom konkretnom slučaju službene osobe kojoj su upućene prijetnje vezane uz njezin rad.


Pogrdna imena


Drugo kazneno djelo za koje se 25-godišnjak tereti činio je svojoj bivšoj izvanbračnoj supruzi. U razdoblju od sredine do kraja siječnja, s namjerom da svoju bivšu suprugu ustraši i da protiv volje ostane s njom u kontaktu, učestalo joj je slao veći broj SMS poruka, pozivao ju putem mobitela optužujući je pritom da je ona kriva za sve njegove probleme. Nazivao ju je pogrdnim imenima, »šugava kuraba, tako mi i treba kad s prokletim kurabama imam posla, mrzim te, nanijela si mi zlo, gadiš mi se, jeb… vam mater svima, ti si samo za j..,. čistačica s ekonomskom školom«.


Govorio joj je da ne zaslužuje biti majka njihovog zajedničkog djeteta, bez obzira što ga je rodila, »ne polažeš računa nikome osim Bogu, vidjet ćeš na što sam spreman, neće moje dijete kurva odgajati«. Razumljivo je zašto se njegova bivša supruga i majka njegovog djeteta uplašila, ne samo za svoj život, već se opravdano prestrašila i za život djeteta, ali i drugih bliskih joj osoba. S obzirom na to da je ustrajno i kroz dulje vrijeme nastojao uspostaviti neželjeni kontakt, izazvao je tjeskobu i strah za sigurnost kod mlade žene.


Udarao po vozilima


Potkraj siječnja optuženikov bijes je eskalirao na način da je došao ispred obiteljske kuće bivše žene pa na parkiranom automobilu izrazio što osjeća. Drvenim predmetom udarao je po vozilu pa uzrokovao štetu od oko dvije tisuće kuna. I drugom članu obitelji bivše supruge nanio je materijalnu štetu. Oštetio im je automobil, drvenim predmetom lupao je po vjetrobranskom staklu koje je napuklo, oštetio je bočno ogledalo na vratima automobila, ulubio lim na vratima i tako napravio štetu od 2.600 kuna. Malo kasnije isti dan iskalio je bijes na policijskom vozilu bacivši kamenje na njega, zbog čega je staklo na stražnjim vratima puklo. Oštetio je i lim na lijevim i stražnjim vratima, ukupno oštetivši MUP za desetak tisuća kuna.


Tužitelj predlaže i sankciju, nakon dokaznog postupka traži izricanje jedinstvene kazne zatvora u trajanju jedne godine i četiri mjeseca.


Optuženi je ispitan na Općinskom državnom odvjetništvu i porekao je prijetnje i nametljivo ponašanje prema socijalnoj radnici, odnosno bivšoj supruzi. Za treće kazneno djelo, oštećenje tuđe stvari, branio se šutnjom. Optužnica je podignuta nakon što su ispitani svjedoci, djelatnici Centra za socijalnu skrb, bivša izvanbračna supruga, članovi njezine obitelji te policijski službenik.