Nepravomoćna presuda Ike Šarić

Dražen Vukšić nije kriv za ubojstvo Alena Keserovića: pucao braneći vlastiti život

Fiore Vežnaver

Vijeće sutkinje Ike Šarić u konačnici se, nakon  vijećanja, složilo sa stajalištem obrane i Vukšićevog odvjetnika Gorana Marjanovića koji je tvrdio da je riječ o nužnoj obrani, da je Vukšić pucajući iz pištolja spašavao goli život nakon što su ga brutalno – udarajući ga rukama, nogama, pištoljem i teškom barskom stolicom – napala braća Keserović, Alen i Suad



RIJEKA  “Sud je, analizirajući dokaze, došao do zaključka da se radilo o nužnoj obrani i oslobodio vas optužbe za kazneno djelo usmrćenja i pokušaja usmrćenja”.  Objavila je to sutkinja Ika Šarić, predsjednica vijeća riječkog Županijskog suda, čime je, barem na ovoj instanci, okončan sudski proces Draženu Vukšiću (33), koji je u pizzeriji Omega u Jušićima u studenom 2010. godine hicima iz pištolja usmrtio 31-godišnjeg Alena Keserovića i teško ranio njegovog brata Suada (30). Objavom presude završeno je suđenje Vukšiću koji je na optuženičku klupu najprije sjeo pod optužbom za ubojstvo i pokušaj ubojstva, pa mu je prijetila kazna od najmanje pet godina zatvora, a na kraju je oslobođen optužbe i za mnogo blaže kazneno djelo. 


Vijeće sutkinje Ike Šarić u konačnici se, nakon  vijećanja, složilo sa stajalištem obrane i Vukšićevog odvjetnika Gorana Marjanovića koji je tvrdio da je riječ o nužnoj obrani, da je Vukšić pucajući iz pištolja spašavao goli život nakon što su ga brutalno – udarajući ga rukama, nogama, pištoljem i teškom barskom stolicom – napala braća Keserović, Alen i Suad. 


Odbačen je stav tužiteljstva koje je Vukšića teretilo za  usmrćenje, kazneno djelo što se donedavno nazivalo ubojstvom na mah, da je »doveden bez svoje krivnje napadom u stanje jake prepasti pa revoltiran« ispalio osam metaka prema braći Keserović, nakon što ga je mlađi Suad pozvao na sastanak u pizzeriju. 




– Nužna obrana je ona koja je prijeko potrebna za odbacivanje napada. Iz optužnice proizlazi da se Suad Keserović dogovorio s bratom Alenom da vas napadnu. Vi ste se nadali da će sve proći na verbalnoj razini, ali ste ponijeli pištolj i »bokser«, kazala je  u obrazloženju presude sutkinja Ika Šarić, obraćajući se prvenstveno optuženom. 


– Dobili ste i oružjem udarac u glavu, vještak je za ozljedu koju ste dobili na čelu rekao da je od udarca drškom pištolja ili revolvera. I optužba prihvaća da su vam braća Keserović tada međusobno govorila: »Ubij govno!«, Jesi li otvorio bunker?«, »Daj pištolj!«, iz čega proizlazi da su namjeravali lišiti vas života. Dakle, niste tada revoltirani, kako se navodi u optužnici, nego se bojite za vlastiti život, u stanju ste jake prepasti. Činite sve da spasite život! – naglasila je sutkinja Šarić. 


U obrazloženju presude moglo se čuti i da je proces krenuo s optužbama za ubojstvo i pokušaj ubojstva, da su inkriminacije poslije izmijenjene u ubojstvo u prekoračenju nužne obrane, a na koncu se razmatralo mnogo blaže ubojstvo na mah, odnosno usmrćenje.


Presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe, a gotovo je sigurno da će se tužiteljstvo žaliti na oslobađajuću presudu.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista, u petak, 18. srpnja 2014.