Ponedjeljak, 8. veljače 2016.
Proces za podmićivanje Vrhovnog suda

Drago Tadić sam na optuženičkoj klupi zbog "spašavanja" Glavaša

Drago Tadić / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Drago Tadić / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor: Sergej Abramov
Objavljeno: 18. siječnja 2012. u 9:14

Božica Tadić Čavar, Ivan Drmić i Sanja Marketić, te Srećko Jurišić nagodili su se i na sudu će svjedočiti protiv Tadića

ZAGREB Osječki poduzetnik Drago Tadić ostao je sam u procesu za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se preinačila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu. Na jučerašnjoj sjednici optužnog vijeća s USKOK-om su se na uvjetne kazne nagodili i preostali okrivljenici. 

 

  Županijski sud kaznio je Božicu Tadić Čavar na godinu dana i tri mjeseca zatvora uvjetno, na rok kušnje od tri godine. Saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i Glavaševa prijateljica Sanja Marketić kažnjeni su s dvije godine zatvora uvjetno, na rok kušnje od pet godina. Na jednaku kaznu ranije je, po sporazumu s USKOK-om, osuđen i splitski poduzetnik Srećko Jurišić koji je trebao sucima Vrhovnog suda proslijediti 70 tisuća eura koje su prikupili Ivan Drmić i Sanja Marketić. Ta je svota, kako USKOK navodi u optužnici, trebala biti 10 posto mita. 
    – S obzirom na stupanj krivnje okrivljenika kao i na potpuno priznanje kaznenog djela, smatram da su dosuđene kazne primjerene, kazao je zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonči Petković nakon sjednice optužnog vijeća.    
    – Ovo je najbolja odluka za moju klijenticu. Uvjetna osuda je velika opomena i mislim da mogu biti zadovoljan i ja i moja stranka. Smjer nam je određen puno ranije, ne našom voljom nego odlukom jednog od sudionika postupka, kazao je Mate Matić, odvjetnik Tadić Čavar. 

   Drugi sudionik postupka o kojem govori Matić je splitski poduzetnik Srećko Jurišić koji se nagodio s USKOK-om i pristao državi predati 70 tisuća eura namijenjenih podmićivanju sudaca. Zbog te nagodbe, odnosno činjenice da nisu bili obaviješteni o njoj sve do prve sjednice optužnog vijeća, Matić i drugi branitelji iz ovog postupka prijavili su Jurišićevog odvjetnika Željka Gulišiju odvjetničkoj komori. No, komora je brzo odbacila njihovu prijavu.    
    Optužno vijeće jučer je za 31. ožujka zakazalo i pripremno ročište u postupku za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda. S obzirom na sadržaj sporazuma s USKOK-om, u kojem se osuđenici obvezuju ponoviti pred sudom svoje priznanje, izvjesno je da će biti pozvani kao svjedoci, što Tadiću znatno otežava obranu.

Komentari

Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se