Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 17° 21° 2
22. travnja 2018.
Proces za podmićivanje Vrhovnog suda

Drago Tadić sam na optuženičkoj klupi zbog "spašavanja" Glavaša

Drago Tadić / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Drago Tadić / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2012. u 9:14 2012-01-18T09:14:59+01:00

Božica Tadić Čavar, Ivan Drmić i Sanja Marketić, te Srećko Jurišić nagodili su se i na sudu će svjedočiti protiv Tadića

ZAGREB Osječki poduzetnik Drago Tadić ostao je sam u procesu za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se preinačila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu. Na jučerašnjoj sjednici optužnog vijeća s USKOK-om su se na uvjetne kazne nagodili i preostali okrivljenici. 

 

  Županijski sud kaznio je Božicu Tadić Čavar na godinu dana i tri mjeseca zatvora uvjetno, na rok kušnje od tri godine. Saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i Glavaševa prijateljica Sanja Marketić kažnjeni su s dvije godine zatvora uvjetno, na rok kušnje od pet godina. Na jednaku kaznu ranije je, po sporazumu s USKOK-om, osuđen i splitski poduzetnik Srećko Jurišić koji je trebao sucima Vrhovnog suda proslijediti 70 tisuća eura koje su prikupili Ivan Drmić i Sanja Marketić. Ta je svota, kako USKOK navodi u optužnici, trebala biti 10 posto mita. 
    – S obzirom na stupanj krivnje okrivljenika kao i na potpuno priznanje kaznenog djela, smatram da su dosuđene kazne primjerene, kazao je zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonči Petković nakon sjednice optužnog vijeća.    
    – Ovo je najbolja odluka za moju klijenticu. Uvjetna osuda je velika opomena i mislim da mogu biti zadovoljan i ja i moja stranka. Smjer nam je određen puno ranije, ne našom voljom nego odlukom jednog od sudionika postupka, kazao je Mate Matić, odvjetnik Tadić Čavar. 

   Drugi sudionik postupka o kojem govori Matić je splitski poduzetnik Srećko Jurišić koji se nagodio s USKOK-om i pristao državi predati 70 tisuća eura namijenjenih podmićivanju sudaca. Zbog te nagodbe, odnosno činjenice da nisu bili obaviješteni o njoj sve do prve sjednice optužnog vijeća, Matić i drugi branitelji iz ovog postupka prijavili su Jurišićevog odvjetnika Željka Gulišiju odvjetničkoj komori. No, komora je brzo odbacila njihovu prijavu.    
    Optužno vijeće jučer je za 31. ožujka zakazalo i pripremno ročište u postupku za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda. S obzirom na sadržaj sporazuma s USKOK-om, u kojem se osuđenici obvezuju ponoviti pred sudom svoje priznanje, izvjesno je da će biti pozvani kao svjedoci, što Tadiću znatno otežava obranu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S Lidlom do odmora iz snova
Moj apartman s 5 zvjezdica

S Lidlom do odmora iz snova