Džeparoši uvijek aktivni

Dovoljan samo trenutak nepažnje: Krađe novčanika od Rijeke do Mošćeničke Drage

P. N.

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER



Tijekom ovog tjedna policija je zaprimila pet dojava građana kojima su otuđeni novčanici. Bez svojih novčanika građani su ostali u dva navrata na području Mošćeničke Drage, gdje su novčanici otuđeni iz vozila i iz ugostiteljskog objekta, zatim u dva navrata u trgovinama u središtu Rijeke te na opatijskoj plaži.  


Osim novčanika otuđen je i novac, osobne isprave i bankovne kartice te drugi predmeti. U jednom od ovih slučajeva počinitelj je otuđenom karticom podigao novac na bankomatu čime je vlasnici pričinio dodatnu materijalnu štetu.


Ovim kaznenim djelima oštećeno je četvero hrvatskih državljana, starosti između 34 i 65 godina te 54-godišnji državljanin Slovenije.  Sveukupna materijalna šteta je oko 22. 0000 kuna.




U cilju prevencije ove vrste kaznenih djela građanima se preporučuje da svoje stvari ne ostavljaju bez nadzora, i to posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Počinitelju kaznenog djela dovoljan je samo trenutak nepažnje vlasnika. Isto tako, i ovom prilikom valja podsjetiti građane da svoj tajni PIN broj ne nose zajedno s bankovnim karticama ili ga zapisuju na njih. Na ovaj način tajni PIN broj je dostupan drugim osobama te olakšava počinjenje drugog kaznenog djela i povećava već nastalu materijalnu štetu.