Privedena dvojica mladića

Domaći protiv gostiju: Zbog teške ozljede glave, nakon tučnjave u Malom Lošinju mladić završio u komi

Barbara Čalušić

foto Novi list

foto Novi list

Najprije je u kafiću u Malom Lošinju došlo do sukoba između dviju skupina mladića. Radilo se o grupici stranih državljana i znatno brojnijoj grupi domaćih mladića. Redari su nastojali spriječiti sukob te su grupu domaćih mladića u kojoj se nalazio Vedran B. ispratili iz lokala. Švicarci su i dalje ostali u lokalu, a kada su izašli, vani ih je čekala ta ista grupa domaćih mladića.



Tučnjava švicarskih državljana i skupine domaćih mladića u kafiću u Malom Lošinju, a potom i na glavnom malološinjskom trgu, završila je crnim epilogom. Vedran B. iz Maloga Lošinja  zadobio je u tučnjavi teške ozljede glave. U komi je i smješten je u Jedinici intenzivnog liječenja Kliničkog bolničkog centra Rijeka. U bolnicu je, prema ocjeni liječnika, došao s velikim zakašnjenjem i njegovo je stanje vrlo neizvjesno.


Jučer poslijepodne u istražni centar Županijskog suda u Rijeci, pod sumnjim da su teško ozlijedili Vedrana B., privedena su dvojica švicarskih državljana, starosti 21 i 22 godine.  Kako je priopćeno iz PU primorsko-goranske, njih dvojicu sumnjiči se da su 22. srpnja u jutarnjim satima u Malom Lošinju sudjelovali s više ostalih osoba u tučnjavi, te da su, nakon verbalnog sukoba, fizički napali 21-godišnjeg hrvatskog državljanina te mu nanijeli teške tjelesne ozljede.


Znak za alarm


Prema dosadašnjim saznanjima, najprije je u kafiću u Malom Lošinju došlo do sukoba između dviju skupina mladića. Radilo se o grupici stranih državljana i znatno brojnijoj grupi domaćih mladića. Redari su nastojali spriječiti sukob te su grupu domaćih mladića u kojoj se nalazio Vedran B. ispratili iz lokala. Švicarci su i dalje ostali u lokalu, a kada su izašli, vani ih je čekala ta ista grupa domaćih mladića.




Nažalost, tada je došlo do opće tučnjave u kojoj je teško stradao Vedran B., iako u prvim trenucima nije bilo nikakvih naznaka da je zadobio unutarnju ozljedu glave. Naime, nakon što je tučnjava okončana, Vedran B. nije imao vidljivih vanjskih ozljeda, mogao je samostalno hodati i razgovarati te se oko 5 sati ujutro sam vratio kući. Roditeljima je poželio laku noć i otišao spavati. Nisu mogli niti zamisliti da je ozlijeđen, a kamo li da se radi o tako teškoj unutarnjoj ozljedi.


Majka je oko 8 sati ujutro otišla provjeriti sina. Kada je ušla u sobu, odmah je primijetila da nešto nije u redu. Čudno je disao i hroptao. Za njom je u sobu došao i otac te su vidjeli da je sin povraćao, no u tim trenucima mislili su da je to najvjerojatnije jer je konzumirao alkohol. Pozvali su hitnu pomoć, a kada je na mjesto događaja stigla medicinska ekipa, uočili su alarmantan znak koji je ukazivao da je, osim alkohola, posrijedi nešto daleko ozbiljnije.



Tip ozljede mozga koju je zadobio mladić s Lošinja jest epiduralni hematom, teška ozljeda glave koja uzrokuje promjene na mozgu, a označava nakupljanje krvi između tvrde moždane ovojnice i kostiju lubanje. Epiduralni hematom karakterizira tzv. lucidni interval gdje osobe nakon udarca u glavu i neposrednog kratkotrajnog  gubitka svijesti, koji se i ne mora dogoditi, nastavljaju normalno funkcionirati još određeno vrijeme. Nakon toga slijedi ponovni, odnosno sekundarni gubitak svijesti, a ova ozljeda glave može imati fatalan ishod ukoliko se pravodobno ne liječi.



Sukrvica na posteljini i hematom na sljepoočnici bili su poziv na uzbunu, promptno se reagiralo i angažiran je helikopter kako bi se mladića, zbog sumnje na krvarenje u mozgu uz alkoholiziranost, što žurnije zračnim putem prebacilo u KBC Rijeka.


Nakon što je podvrgnut operaciji, Vedran B. smješten je na JIL na Sušaku, a s obzirom da nije adekvatno reagirao na postoperacijsko buđenje, i dalje se nalazi u induciranoj komi.


Istražni zatvor


Dvojica osumnjičenih mladića najprije su ispitana u riječkom Općinskom državnom odvjetništvu koje je potom dežurnom sucu istrage Vladi Bosneru podnijelo prijedlog da im se odredi istražni zatvor. Državno odvjetništvo je to zatražilo smatrajući kako postoji opasnost od bijega s obzirom da se radi o stranim državljanima.


Mladići do sada nisu osuđivani, a nakon pomnog razmatranja slučaja i svih okolnosti u kojima se sukob zbio, sudac istrage odlučio je da im neće odrediti istražni zatvor, već im je izrekao mjeru opreza oduzimanja putnih isprava. Osumnjičenici tako do okončanja istrage, odnosno dok se ne provedu sve potrebne dokazne radnje, neće moći napustiti Republiku Hrvatsku.


Okolnosti pod kojima se sve odigralo, način na koji je došlo do tako teške ozljede, detaljnije će se rasvjetljavati u daljnjem istražnom postupku. Dvojica Švicaraca sumnjiče se da su sudjelovala u ozlijeđivanju Vedrana B., a kako se to zbilo, radi li se o nesretnom spletu okolnosti, biti će poznato kada se završi istraga. Kako neslužbeno saznajemo, jedan od očevidaca događaja izjavio je kako je vidio jednog od stranaca da udara koljenom u glavu Vedrana B. u trenutku dok je mladić padao prema tlu. Idućeg dana su stranci platili apartman i otišli s Lošinja, kažu nam neslužbeni izvori, no policija im je ubrzo ušla u trag.