Nakon 10 godina oslobođena bivša ravnateljica knjižnice u Jelsi

Dokaz da nije kriva za požar knjižnice bio devet godina kod – policajca?!

Mario Matana

Marija Huljić-Plantarić 2006. dobila je 10 mjeseci uvjetno na dvije godine. Na ponovljenom suđenju došlo je do pravog obrata: pojavljuje se iznenada video snimka požara koje su do tada bile nepoznate. Da apsurd bude veći, taj je ključni dokaz napravio je -  djelatnik Policijske postaje Hvar



SPLIT – Nakon deset godina pravomoćnom presudom Županijskog suda u Rijeci konačno je okončan postupak protiv bivše ravnateljice Općinske knjižnice i čitaonice u Jelsi, danas 67-godišnje Marije Huljić-Plantarić: oslobođena je optužbe da je opuškom izazvala požar u najstarijoj narodnoj knjižnici na dalmatinskim otocima.


U plamenu je nestao cijeli fundus knjižnice s oko deset tisuća knjiga te krovište stare općine u Jelsi, a šteta je procijenjena na oko 1,6 milijuna kuna. U cijelom slučaju dolazilo je do nevjerojatnih obrata, a sve u „režiji“ zaposlenika MUP-a.


Prvo je, naime, Huljić-Plantarić prijavljena zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Nakon očevida se utvrdilo da je požar krenuo s prvog kata zgrade, gdje se bivša ravnateljica u popodnevnim satima nalazila te je na temelju rezultata očevida i pronađenog opuška podignuta optužnica. Kako je tijekom prvog suđenja pokazalo vještačenje stručnjaka iz Centra „Ivan Vučetić“, požar je krenuo upravo odatle. Vještačenjem električnih instalacija u zgradi u danima nakon plamene stihije nije se utvrdilo da li je „do taljenja došlo od primarnog ili sekundarnog kratkog spoja“.




Tadašnjim metodama nije se moglo utvrditi da li su instalacije ujedno i uzrok izbijanja požara, ili su izgorjele naknadno u vatri. Kako je ishodište požara locirano na katu biblioteke, tako je i prva presuda za bivšu ravnateljicu bila osuđujuća: koncem svibnja 2006. godine dobila je 10 mjeseci uvjetno na dvije godine odlukom suda u Hvaru. Njena žalba je potom prihvaćena da bi na ponovljenom suđenju došlo do pravog kopernikanskog obrata: pojavljuje se iznenada video snimka i fotografije tijeka požara koje su do tada bile nepoznate i nedostupne javnosti. Štoviše, taj dokazni materijal je sudu priložio branitelj optužene tek 20. studenog 2012. godine, a snimku je inače napravio djelatnik Policijske postaje Hvar!


 - Nikome nisam davao snimku, želio sam da bude unikat.“ – kazao je između ostalog na suđenju, devet godina nakon cijelog događaja (?!) policajac Matko Tresić. Govorio je i pokazivao svojim kolegama snimku požara, ali ga nitko nije ništa pitao o tom dokaznom materijalu.


O požaru ga je obavijestila supruga, a kako nije bio u smjeni, uzeo je videokameru i krenuo snimati. Nitko ga tijekom suđenja pak nije pitao poznaje li Zakon o policijskim poslovima i ovlastima. Svejedno je njegova snimka izvan objekta, na kojoj se vidi da gori krovište, a tek nakon urušavanja se požar širi na prvi kat i prostor knjižnice, dovela do oslobađajuće presude.


Vještaci Nenad Papić i Renato Pačelat su nakon uvida u te nove dokaze složno izjavili da su u pitanju potpuno nove činjenice te da je iz snimki jasno da je požar krenuo s gornjih etaža, iz potkrovlja. De facto, dakle, zanemarili nalaze i tragove koje su našli tijekom očevida na samom zgarištu. Nakon takvih iskaza sud u Splitu je oslobodio Mariju Plantarić-Huljić (kojoj je, prema vlastitom priznanju, cijeli ovaj događaj uništio život te je i teško oboljela), a presudu potom potvrdio i viši sud konstatiravši kako je „pravilno utvrđeno da požar nije izazvala okrivljenica“.