Sudski epilog zločina

Dobio je 30 godina zatvora: Najprije se drogirao, a potom unakazio svoju djevojku

Suzana Bandić

Hrvoje Domobran Knežević i Josipa Božić iz sretnih dana / Foto Facebook

Hrvoje Domobran Knežević i Josipa Božić iz sretnih dana / Foto Facebook

Hrvoje Domobran Knežević kažnjen je što je u noći sa 26. na 27. prosinca 2015. godine u obiteljskoj kući u Modriču na brutalan način usmrtio 21-godišnju Josipu Božić, djevojku s kojom je živio u izvanbračnoj zajednici



ZADAR – Na 30 godina zatvora jučer je na Županijskom sudu u Zadru osuđen Hrvoje Domobran Knežević, 23-godišnji mladić koji je u noći sa 26. na 27. prosinca 2015. godine u obiteljskoj kući u Modriču na brutalan način usmrtio 21-godišnju Josipu Božić, djevojku s kojom je živio u izvanbračnoj zajednici.


– Sporna u ovom slučaju je bila kvalifikacija kaznenog djela, odnosno je li riječ o teškom ubojstvu. Ovo vijeće je jednoglasno donijelo odluku i zaključilo da jest jer je žrtva trpjela veliku patnju zbog načina izvršenja kaznenog djela – u obrazloženju presude kazao je predsjednik Sudskog vijeća Hrvoje Visković, dodavši da je nesporno da je Knežević u vrijeme izvršenja kaznenog djela bio u stanju bitno smanjene ubrojivosti u koje se, međutim, sam doveo konzumacijom opojnih droga, konkretno amfetamina – »speeda«.


Ranija osuđivanost


– Dakle, nije u pitanju bila neka duševna bolest da bi se smanjena ubrojivost uzela kao olakotna okolnost i ublažila kazna – pojasnio je sudac Visković i dodao da je Sudsko vijeće Kneževiću pri odmjeravanju kazne kao olakotnu okolnost uzelo njegovu mladu životnu dob, no na strani otegotnih okolnosti našli su mu i raniju osuđivanost zbog imovinskih delikata.




– Optuženiku se u izdržavanje izrečene kazne ubraja vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 27. prosinca 2015. godine. Istražni zatvor mu se ujedno i produljuje do pravomoćnosti presude i upućivanja na izdržavanje kazne, a u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude nalaže mu se i da plati troškove sudskog postupka u visini od 42.497 kuna, paušalni trošak od tri tisuće kuna te troškove odvjetničkih usluga odvjetniku koji ga je zastupao po službenoj dužnosti, sve pod prijetnjom ovrhe – presudio je Visković koji je Kneževića proglasio krivim za teško ubojstvo s direktnom namjerom upravo na način kako mu je to zadarsko Županijsko državno odvjetništvo optužnicom od 25. veljače 2016. godine stavljalo na teret.


Bacao ju uokolo


U optužnici je navedeno da se Knežević kobne noći, nakon konzumacije opojne droge, prvo žestoko posvađao s djevojkom, a potom da je i fizički nasrnuo na nju. Bacao ju je uokolo te joj uporabom kuhinjskih noževa i šila zadao veći broj ozljeda po cijelom tijelu. Najviše ozljeda zadao joj je u predjelu vrata i glave, među kojima i ubodnu ranu na lijevoj strani vrata, pri čemu je došlo do razdora velike krvne arterije, iskrvarenja i smrti.


Knežević je o svom monstruoznom činu prvo obavijestio žrtvinu majku, a potom i policiju. Nazvao je broj 192 i rekao da je učinio nešto loše te pozvao policajce da dođu vidjeti. Prethodno je pokojnu žrtvu okupao u kadi u namjeri da prikrije tragove, no predomislio se. Kasnije se branio govoreći da »ne zna što ga je spopalo«.


Na ovu presudu sve strane u postupku imaju pravo žalbe. Obitelj pokojne Josipe upućena je u parnični postupak za naknadu štete.