Silovanje maloljetnice

Djevojka koja je prijavila silovanje kod Zadra ispitana na sudu, napadači u istražnom zatvoru

Portal Novilist.hr

S riječkog prosvjeda Pravda za djevojčice / Foto Roni Brmalj

S riječkog prosvjeda Pravda za djevojčice / Foto Roni Brmalj



Maloljetna djevojka iz okolice Zadra, koja je skupinu mladića prijavila za silovanje i druge spolne delikte, te ucjenu, što je proživljavala punih godinu dana, danas je, kako neslužbeno doznaje HRT, dala iskaz na Županijskom sudu u Zadru.


Osim da je odgovarala na pitanja, druge pojedinosti, zbog tajnosti postupka nije bilo moguće doznati.


Neslužbeno se doznaje da nisu ispitani ni svjedoci. Petorica osumnjičenih od prošloga četvrtka su u istražnom zatvoru, jer je tako odlučilo Izvanraspravno vijeće zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.




Županijsko državno odvjetništvo u Zadru objavilo je da su sva petorica mlađih punoljetnika prijavljeni za spolni odnos bez pristanka sa svojom žrtvom. Samo jedan od njih prijavljen je za silovanje.


Spolni odnos bez pristanka je kazneno djelo kada žrtva počinitelju nije dozvolila da s njom bude intiman, a u ovom slučaju ono je počinjeno prema žrtvi ranjivoj zbog njezine dobi. Kao silovanje se kažnjava spolni odnos bez pristanka počinjen uz prijetnju ili primjenu sile.


Za ova kaznena djela predviđene su različite kazne: za spolni odnos s maloljetnicom bez pristanka prijeti im od jedne do deset godina zatvora, dok je za silovanje maloljetnice zapriječena kazna od 3 do 15 godina zatvora.


Protiv petorice mladića sa Zadarskog područja otvorena je i istraga zbog bludnih radnji, što se kažnjava zatvorom do jedne godine, iskorištavanja djece za pornografiju, za što Kazneni zakon predviđa od jedne do osam godina zatvora, prijetnje za koju mogu biti izrečene do tri godine zatvora, te nanošenja ozljeda, za što je zapriječeno od jedne do osam godina zatvora.