Stanje stabilno

Djevojčica je u induciranoj komi: ‘Nema gore nego kad vam hitna donese krvavi smotuljak, koji čak ni ne plače’

Hina

Ilustracija Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Ilustracija Foto: Igor Kralj / PIXSELL



Sedmogodišnja djevojčica, koja je u četvrtak rano ujutro teško ozlijeđena na Pagu kada ju je otac s još troje djece bacio s prvog kata obiteljske kuće, primljena je sinoć u Klinički bolnički centar Zagreb na daljnje liječenje, a pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb i voditelj Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu dr. Milivoj Novak rekao je da je ona sada stabilno te kako vjeruje da će biti dobro.


U Zadru su medicinski obavili jako dobar posao, zbrinuta je vrlo dobro, što ne znači da je ona u dobrom stanju. Teško je ozlijeđena, ima povrede glave, grudnog koša i trbuha. Stanje je stabilno, na aparatu je za disanje, kontrolira se disanje i cirkulacija. Nadamo se da će sve biti dobro. Ozljede lica će se zbrinjavati sutra sada je osnovni problem glava. Vjerujem da će biti dobro, iskreno se nadam, rekao je Novak u izjavi novinarima.


Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako je najbitnije sačuvati mozak, kao najvažniji organ čovjekovog tijela te da djevojčica dobiva lijekove da se smanji otok mozga.




Djevojčica je u induciranoj komi. Novak je rekao kako se svi nadaju da će se djevojčica izvući bez posljedica, a da će se bolje prognoze moći dati kroz nekoliko dana.


Iako je bio spreman Vladin zrakoplov koji je djevojčicu trebao prebaciti u Zagreb, pretrage su pokazale da zbog pneumokraniuma, odnosno prisutnosti zraka u lubanji, ne može putovati zrakoplovom, pa je prevezena sanitetskim vozilom.


Od četvero djece koju je u Pagu s prvog kata obiteljske kuće bacio 54-godišnji otac, troje ih je teško ozlijeđeno, a najteže sedmogodišnja djevojčica.


Jeste li se u svojoj dugogodišnjoj karijeri ikada sreli s ovakvim slučajem i kako ste to doživjeli?


– Nikada ni slično nešto nismo vidjeli. Anesteziolog sam već 20 godina, a ovako nešto nismo vidjeli. Nema gore stvari nego kad vam hitna medicinska pomoć dovede takav jedan smotuljak sav krvav, koji čak od teških trauma i ne plače. Ali moram reći da smo doista to vrhunski obradili. Ovim putem se zahvaljujem svim mojim djelatnicima koji su stvarno napravili pravi posao, rekao je liječnik iz zadarske bolnice, dr. Edi Karuc za Novu TV.