Sudska trakavica

Direktorski štrajk glađu: Bivši čelnik GP Kvarnera želi van iz pritvora

Fiore Vežnaver

foto: M. Gracin

foto: M. Gracin

Suđenje za malverzacije koje su se događale od 1997. do 2000. godine trebalo je završiti prije godinu dana, no kada je proces već došao u završnu fazu, Krunoslav Šuto, koji se tada branio sa slobode, nije se pojavio na raspravi. Uhićen je u Sloveniji i izručen Hrvatskoj i od tada se nalazi u riječkom zatvoru



 U riječkom Županijskom sudu proteklih je dana nastavljen sudski proces na kojem se raspleću optužbe protiv 68-godišnjeg Krunoslava Šute, bivšeg predsjednika uprave tvrtke GP Kvarner iz Rijeke koji se tereti za malverzacije teške ukupno više od deset milijuna kuna. Krunoslav Šuto – za kojeg se navodi da je doktor financijskih znanosti, rodom iz Osijeka, s prebivalištem u Brežicama u Sloveniji i boravištem u Zagrebu – odnedavno se nalazi u pritvoru u riječkom zatvoru, nakon što je uhićen u Sloveniji i izručen Hrvatskoj. Suđenje je trebalo završiti prije godinu dana, no kada je proces već došao u završnu fazu, Krunoslav Šuto, koji se tada branio sa slobode, nije se pojavio na raspravi. Tada je sutkinja Ika Šarić odlučila poslati prijedlog izvanraspravnom sudskom vijeću da mu se odredi pritvor, smatrajući da opstruira postupak što se primakao kraju.


Činjenica što se nalazi u pritvoru razlog je i što već oko dva tjedna štrajka glađu, zapravo odbija zatvorsku hranu. Tekućinu, koliko se može saznati, uzima, no ta okolnost, a i situacija da i inače ima neke zdravstvene probleme, utjecali su zacijelo na to da mu je prvog raspravnog dana i pozlilo u sudnici. Zbog toga je i pozvan liječnik, no nakon toga je nastavljeno sa suđenjem. Nakon dvaju raspravnih dana suđenje je prekinuto i nastavit će se u rujnu, kada bi se trebalo nastaviti sa čitanjem dokumentacije iz spisa i optuženi bi trebao iznijeti svoju obranu.


Prije 20 godina


Inkriminacije protiv Krunoslava Šute datiraju od 1997. do 2000. godine, a Šuto se optužuje za financijske makinacije, da je bio kreator čudnih puteva novca i njegovog isisavanja iz GP-a Kvarner, nekad poznate riječke građevinske tvrtke, koja je neslavno završila, zapala u stečaj pa propala. Optužnica riječkog Županijskog državnog odvjetništva inkriminacije precizira u više točaka, a jedna od optužbi jest da je tijekom 1997. i 1998. godine u niz situacija postupao s ciljem da okoristi tvrtku Euroconsult iz Zagreba, u kojoj je u to vrijeme bio vlasnik, osnivač i direktor, te tako Kvarneru, u kojem je tada bio predsjednik uprave, nanio višemilijunsku štetu.




Tako se, među ostalim, u optužnici navodi da je u siječnju 1997. godine s Partner bankom potpisao okvirni ugovor, i u ime Euroconsulta i Kvarnera, kojim Kvarner dozvoljava osnivanje založnog prava na nekretninama u svom vlasništvu radi osiguranja tražbine banke prema Euroconsultu od 300 tisuća DEM. Nakon toga je potpisan i sporazum za tu hipoteku, kojim je Šuto mimo poslovnog interesa Kvarnera, kako tvrdi tužiteljstvo, dozvolio upis založnog prava, a istodobno nije osigurao instrumente osiguranja. Optužuje se i da je iste založene nekretnine iskoristio i kao osiguranje pri sklapanju ugovora o kreditu u ožujku 1998. godine kojim je Euroconsult uzeo dodatni kredit od oko 285 tisuća DEM. Euroconsult svoje kreditne obveze nije izvršio, a Kvarner je na kraju tako oštećen za oko 3,4 milijuna kuna procijenjene vrijednosti založenih nekretnina, na koje se zagrebačka Partner banka uknjižila ovrhom zbog neplaćanja kredita.


Ugovor sa sobom


U optužnici se, među ostalim, navodi i makinacija kojom je Kvarner oštećen za 2,5 milijuna kuna, nakon što je u veljači 1997. godine Šuto sam sa sobom zaključio i potpisao ugovor kojim Kvarner prenosi na zagrebački Euroconsult svoja potraživanja po ugovoru za obavljanje radova prema jednoj tvrtki iz Požege. Euroconsult je pak u zamjenu prenio na GP Kvarner 5.000 dionica četvrte tvrtke, po cijeni od 500 kuna po dionici, dok je realna vrijednost bila znatno niža. No, promjenu dionica nije nikada prijavio za provođenje u knjizi dionica te tvrtke, pa je kao dioničar ostao upisan Euroconsult. Na kraju je naplatu radova primio Euroconsult, a Kvarner je oštećen za 2,5 milijuna kuna.


Tužiteljstvo tvrdi da je bivši čelni čovjek GP-a Kvarner oštetio tu tvrtku i s nekoliko makinacija u kojima se od 1998. do 2000. godine okoristila firma Tim 2000, u kojoj je Šuto tada bio odgovorna osoba. Uz ostalo, navodi se slučaj iz prosinca 1998. godine, kada je Šuto sklopio kupoprodajni ugovor i aneks između te dvije tvrtke kojim Kvarner prodaje nekretnine u Pobrima za višestruko manji iznos od stvarne vrijednosti. Optužba tvrdi da je GP Kvarner tako oštećen za oko 3,2 milijuna kuna.