Darinka Krička

Direktorica propalog MTČ-a stigla u Hrvatsku: Englezi je avionom poslali u Zagreb, hrvatski je policajci uhitili na Franji Tuđmanu

P. N.

Ilustracija

Ilustracija

Na Županijskom sudu u Varaždinu njoj i drugim odgovornim osobama propalih tvrtki MTČ Tvornica čarapa i MTČ Tvornica dječje trikotaža sudi se za razne malverzacije 'teške' 20 milijuna kuna



Nakon što se nekoliko godina uspješno skrivala u inozemstvu, bivša članica Uprave i direktorica propalog MTČ-a Darinka Krička (68) u ponedjeljak je i službeno predana hrvatskom pravosuđu, javlja eMedjimurje. 


Za Kričkom je još 2015. godine izdana međunarodna tjeralica, a 2016. godine raspisan je i europski uhidbeni nalog. Uhićena je prošle godine na području Manchestera u Engleskoj, a odluka o njenom izručenju čekala se više od godinu dana. Englesko je pravosuđe napokon donijelo rješenje da se Kričku isporuči Hrvatskoj, a to je rješenje realizirano u ponedjeljak kada je Krička avionom doputovala u zagrebačku zračnu luku gdje ju je odmah privela hrvatska policija.


Na Županijskom sudu u Varaždinu njoj i drugim odgovornim osobama propalih tvrtki MTČ Tvornica čarapa i MTČ Tvornica dječje trikotaže sudi se za razne malverzacije ‘teške’ 20 milijuna kuna. 




Istraga protiv čelnih ljudi propalog MTČ-a službeno je pokrenuta u prosincu 2013. godine, a sredinom 2014. godine Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu protiv Darinke Kričke, Ksenije Preininger, Špire Krička i Ivana Krajačića te tvrtki Mega holding i RIF biro podiglo je optužnicu zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju čime su si pribavili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od više od 20 milijuna kuna. Protiv Kričke su naknadno podignute i još dvije optužnice. 


Krička međutim do sada nije bila dostupna hrvatskom pravosuđu. Prije početka suđenja otputovala je u inozemstvo. Jedno je vrijeme navodno boravila na području grada Canberre u Australiji no nakon što je otputovala iz Australije gubio joj se svaki trag. Njezini odvjetnici izvjestili su da je u inozemstvo otputovala zbog liječenja. 


S obzirom da duže vrijeme nije bila dostupna hrvatskom pravosuđu, Županijski sud u Varaždinu je na temelju zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu u kolovozu 2016. godine donio odluku da joj se sudi u odsutnosti. 


Njezina lokacija javnosti nije bila poznata do prije nekoliko mjeseci. U ožujku ove godine otkriveno je naime da je uhićena, i to još 3. travnja prošle godine, na području Manchestera u Velikoj Britaniji. Više od godinu dana trajala je procedura za njezino izručenje Hrvatskoj koja je napokon realizirana u ponedjeljak.