Milijunska šteta

Diracca oštetio tvrtku i državu? Potvrđena optužnica protiv vlasnika riječke građevinske tvrtke

Slavica Kleva

Lucijan Diracca tereti se da je uzimao zajmove iz vlastite tvrtke te joj fiktivno prodavao nekretnine, čime je oštetio vlastitu tvrtku, ali i državu, jer nije plaćao zakonom predviđena davanja. Na optuženičku klupu će i Vesna Gašparini, bivša direktorica Dira gradnje, tvrtke koja je dobivala velike poslove za Grad Rijeku i okolne gradove i općine



RIJEKA  Tročlano kazneno optužno vijeće Županijskog suda jučer je potvrdilo optužnicu protiv Lucijana Diracce i njegove bivše direktorice Vesne Gašparini (47) zbog pet kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.


Više desetaka ugovora o zajmu »teških« oko 5,3 milijuna kuna, predugovor o prodaji Diraccine nekretnine Dira gradnji vrijedan milijun kuna predujma, Dira gradnjino plaćanje najma Diracci i istovremeno ulaganje u stambeni prostor vrijednosti 2,3 milijuna kuna, ugovor o kupoprodaji stana pod hipotekom vrijedan oko 2,2 milijuna kuna, samo su neke od inkriminacija u optužnici.


Ugovori o zajmu


Vlasnik jedne od najvećih građevinskih tvrtki na riječkom području, koja je i ne tako davno dobivala milijunske poslove Grada Rijeke i okolnih gradova i općina, uzimao je zajmove iz vlastite tvrtke te joj fiktivno prodavao nekretnine, čime je oštetio vlastitu tvrtku, ali i državu, jer nije plaćao nikakva zakonom predviđena davanja.




U optužnici stoji da su sva inkriminirana djela iz domene gospodarstva počinjena od 2004. do 2008. godine na štetu trgovačkog društva Dira gradnja kojem je Diracca osnivač i član, a kasnije i član uprave, dok je drugookrivljenica bila direktorica i osoba ovlaštena za samostalno zastupanje trgovačkog društva. I Diracca i Gašparini se terete da su zaključivanjem više desetaka ugovora o zajmu između trgovačkog društva Dira gradnje kao zajmodavca i prvookrivljenika, Diracce osobno, kao zajmoprimca, pribavili imovinsku korist u iznosu od 5,3 milijuna kuna s osnova nevraćanja ugovorenih zajmova i neplaćanja ugovorene kamate. Budući je riječ o novcu danom članu društva, odnosno zaposleniku, a s obzirom na činjenicu da na taj iznos nisu plaćeni zakonom određeni doprinosi, proračun Republike Hrvatske oštećen je za gotovo 8,8 milijuna kuna, pri čemu tim ugovorima o zajmovima nisu ugovoreni niti uobičajeni instrumenti osiguranja povrata sredstava.


Diracca i Gašparini terete se da su tijekom istog razdoblja zaključili i predugovor o prodaji nekretnine u vlasništvu prvookrivljenika po kojem je kupac, odnosno trgovačko društvo u kojem je drugookrivljena bila direktorica i koja je potpisala taj predugovor, prvookrivljenom vlasniku predmetne nekretnine isplatilo predujam u iznosu od milijun i sto tisuća kuna. Zaključivanje glavnog kupoprodajnog ugovora prema unaprijed stvorenoj namjeri oboje okrivljenih, nikada nije realizirano, kao niti prijenos vlasništva nekretnine u vlasništvo trgovačkog društva.


I najam i ulaganje


Tijekom istog razdoblja Dira gradnja ulagala je imovinu u nekretninu, odnosno stambeno-poslovni prostor u vlasništvu Diracce, unatoč činjenici da mu je to trgovačko društvo plaćalo najam za korištenje tog prostora. Tim ulaganjem su u taj prostor uložena sredstva u iznosu od 2,3 milijuna kuna za koji se okoristio Diracca. Budući da se radi o članu društva i zaposleniku, a na ta sredstva nisu plaćeni zakonom određeni doprinosi, i tu je država oštećena za nešto više od tri milijuna kuna.


U inkriminiranom razdoblju Diracca i Gašparini su zaključili i ugovor o kupoprodaji nekretnine kojim Diracca prodaje trgovačkom društvu Dira gradnja stan za iznos od 2,2 milijuna kuna, a na kojem je već zasnovana hipoteka kao osiguranje povrata kredita trgovačkog društva podignutog kod jedne od poslovnih banaka u Rijeci. I na temelju takvog ugovora o prodaji nekretnine obavljena je kompenzacija dijela novčanih sredstava koje je prvookrivljenik dobio putem ugovora o zajmovima, no nisu postojali zakonom predviđeni uvjeti.


Oboje okrivljenih zaključili su i ugovor o prijenosu i preuzimanju poslovnih udjela u trgovačkom društvu kojem je osnivač i jedini vlasnik bilo trgovačko društvo, a kao direktor ga zastupala Gašparini, a kojim je prenesen stopostotni udio u novoosnovanom trgovačkom društvu na Diraccu koji nije ispunio ugovornu obvezu plaćanja ugovorene kupoprodajne cijene sve do otvaranja stečajnog postupka nad trgovačkim društvom Dira gradnja krajem siječnja 2011. godine.