TRGOVINA NARKOTICIMA Hrvatstka ljeti jako tržište

Dileri padaju kao zrele kruške: Hrvatska je ljeti posebno jako narko tržište

Vanja Vesić

O kolikim se količinama narkotika radi, svjedoči i detalj sa spaljivanja u našičkoj spalionici / Foto Davor JAVOROVIĆ/PIXSELL

O kolikim se količinama narkotika radi, svjedoči i detalj sa spaljivanja u našičkoj spalionici / Foto Davor JAVOROVIĆ/PIXSELL

Krupne i sitne ribe, iskusni i novopečeni krijumčari narkotika, nitko ne može biti siguran u uspjeh svojih »poduhvata«. Granična policija s uspjehom pronalazi drogu a dileri umjesto lagodnog ljetovanja dobivaju dugotrajan boravak iza brave



ZAGREB U kolonama turista koji ljeti dolaze na Jadran, dobro kamuflirani nalaze se i krijumčari narkotika. Na Graničnom prijelazu Macelj hrvatska policija prošlog tjedna je uhitila bosansko-hercegovačkog državljanina Denisa Nazića zvanog Šoldrc bjegunca s Interpolove tjeralice osumnjičenog zbog šverca narkotika. Za njim je bila izdana tzv. crvena tjeralica a tražio ga je Interpol iz Sarajeva.


Trenutno je u ekstradicijskom pritvoru i bit će izručen u BiH po skraćenoj proceduri. Iako dobro poznat tamošnjim vlastima zbog narko-kriminala uhićeni se navodno ne protivi izručenju susjednoj državi.


Prema dostupnim informacijama već neko vrijeme živio je u Njemačkoj i poželio je autom doputovati u BiH. Vozeći se kroz Njemačku, Austriju i Sloveniju »zapeo« je čim je ušao u Hrvatsku.




Domaća granična policija prepoznala je lice s tjeralice, izvukla ga iz vozila i uhitila prema podacima koje su imali u sustavu Interpolovih potraga.Još 2017. početkom rujna Nazić je uhićen u velikoj operativnoj akciji pripadnika sektora kriminalističke policije MUP-a Unsko-sanskog kantona kao kolovođa narko-lanca.


Krim-policija tada je provela operaciju uhićenja više osoba koje su organizirano bavili švercom drofa. Tada je uhićeno šest osoba iz Bosanske Krupe koje su se dovodile u vezu s dilanjem droga.


Kao glavni organizator kriminalnog lanca koji je pao u policijskoj akciji bio je upravo Nazić, poznat od ranije policiji po istim i sličnim kaznenim djelima. Već više puta ležao je u zatvoru i nakon odsluženja kazne nije mirovao. Mediji u BiH otkrili su da je u Bosankoj Krupi imao otvorenu trgovinu autodijelovima koja je zapravo bila pokriće za trgovinu drogom.


Zgoditak na Rupi


Osim uspješnog uhićenja narko-bjegunca s tjeralice Inrterpola, hrvatska granična policija mogla se pohvaliti i s uspješnim ulovom droga na samom ulazu u zemlju u koloni turističkih gužvi prema Jadranu.


Kako smo izvijestili prošlog tjedna na Graničnom prijelazu Rupa 27. srpnja u 5 sati ujutro neslavno je »pao« slovenski bračni par Nose, Simon (41) i Polonca (40) iz Kamnika s drogom vrijednom oko 1,1 milijun kuna i to vozeći se u društvu 11-godišnje djevojčice koja je sjedila na stražnjem sjedalu.



Granična policija na većini međunarodnih prijelaza tradicionalno bilježi i »sitnije« ulove droga među brojnim turistima koji su se uputila na Jadran, bilo zbog kupanja ili odlaska na mega-festivale i glazbene događaje.Granična policija je prije desetak dana oko 14 sati na međunarodnom prijelazu Goričan II, na ulazu u Hrvatsku iz Mađarske, zaustavila mercedes njemačkih registracija kojim je upravljala 29-godišnja njemačka državljanka. Prilikom pregleda vozila policajcima je dobrovoljno predala 1,9 grama hašiša, 2,5 grama amfetamina, šest tableta ecstasyja i 0,6 grama praškaste materije od ekstazija. Ilustracije radi samo u proteklih tjedan dana policija naše najjužnije županije Dubrovačko-neretvanske uhvatila je čak 56 osoba s drogom, mahom stranaca, njih 44, s marihuanom, hašišem, ekstazijem, spidom, kokainom i razno-raznim tabletama s popisa droga. Iako su u pitanju, pojedinačno, male količine, prikupljeni ulov bio je pristojan. Riječ je uglavnom o mlađim osobama, droga im je oduzeta a svi su prekršajno sankcionirani.Uz ove domaće ulove, vrijedni su spomena i izvještaji svjetskih medija koji su ovih dana zaintrigirali međunarodnu javnost.


Na »obiteljsko ljetovanje« nosili su preko 8 kilograma droga, šest vrsta, uključujući više od četiri kilograma amfetamina, kokain, heroin, ekstazi, marihuanu i hašiš.


Riječ je bila o zapljeni jedne od najvećih i najvrednijih količina narkotika u posljednje vrijeme u riječkoj regiji. Drogu su sakrili u ruksaku, smještenom u prtljažniku »passata«, u vreći sakrivenoj u prostoru rezervnog kotača te u prednjim desnim vratima.


Dio narkotika pronađen je ispod hrpe odjeće i ljetnih rekvizita za more. Mali je kuriozitet da su im policajci pronašli i »šalabahtere« s ispisanim imenima i nadimcima ljudi te imenima mjesta u Hrvatskoj i Sloveniji, brojkama o težini i komadima, iznosima novca i nazivima droga.


Supružnicima je određen istražni zatvor. Na hodniku riječkog suda Polonca je briznula u plač, nakon što joj je priopćeno da će ostati u pritvoru.


– Jao, jao… Pa nisam ja kriminalac…, kukala je Polonca, skvrčivši se na klupi, prije no što su došli pravosudni policajci i odveli je u zatvor. Majci troje djece koja je u inkriminirano vrijeme vozila »passat« pun droge određena je visina jamčevine od 200 tisuća kuna i mogućnost da se brani sa slobode.


Pacifički prsten


Devetnaest paketa kokaina u vrijednosti od oko 3 milijuna novozelandskih dolara, odnosno 1,9 milijuna američkih dolara prije tjedan dana isplivalo je na plaži Bethells, udaljenoj 30 kilometara zapadno od centra grada Aucklanda, priopćila je policija.


Istražitelji su uz pomoć novozelandske carine proveli detaljnu pretragu plaže i okolnih područja kako bi pronašli sve pakete:


– Droga je bila pakirana u 19 kutija. Postoji mala vjerojatnost da se na plaži pojavi još paketa, stoga molimo građane da nas odmah kontaktiraju ako ih pronađu, apelirao je istražitelj Colin Parmenter.


Još bizarniji slučaj zabilježen je krajem prošlog mjeseca u Australiji. Australska policija imala je ludu sreću s jednom od najlakših zapljena droge u svojoj povijesti. Kombi s paketima metamfetamina vrijednosti veće od 200 milijuna dolara krajem srpnja zabio se u dva policijska patrolna vozila parkirana ispred policijske postaje u Sydneyu. Policija je bila vidno raspoložena za medije.


– Ovaj je čovjek morao imati iznimno loš dan. Udariti u policijski automobil s tolikom količinom droge u osobnom vozilu nečuveno je, mislim da je riječ o vrlo lošem spletu okolnosti, kazao je glasnogovornik sydneyske policije Glyn Baker.


Nesreća se dogodila u ponedjeljak ispred policijske postaje Eastwood u sjeverozapadnom dijelu Sydneya. U vozilu je otkriveno 13 kutija s 273 kilograma metamfetamina. Uhićen je 28- godišnji vozač koji je optužen za dilanje droga, ali i za neopreznu vožnju.