Vrijeme nehumanosti

Devet godina života u garaži: “Rob” s Krnjeva bio je sklon alkoholu, ali sposoban percipirati stvarnost

Slavica Kleva

Robovlasnik ili samo nehuman čovjek – Milovan Gozdenović / V. KARUZA

Robovlasnik ili samo nehuman čovjek – Milovan Gozdenović / V. KARUZA

Potrebno je razjasniti odnos ovisnosti kako bi se utvrdilo je li Milovan Gozdenović D. D-a iskoristio prevarivši ga ili je to bilo moguće zbog osobina ličnosti oštećenika



 »Oštećenik je bio u mogućnosti percipirati stvarnost. Po pitanju njegove vjerodostojnosti, znao je što se događa oko njega, može memorirati i interpretirati događaje iz okoline te je sposoban vjerodostojno iskazivati. Utvrdili smo da je svakodnevno konzumirao alkohol kroz duži vremenski period, ali pijenje nije utjecalo na njegovu sposobnost percepcije. Oštećenom je utvrđen i poremećaj ličnosti, no urednog je duševnog razvoja«. Kratak je to rezime vještačkog nalaza stalne sudske vještakinje psihologijske struke za oštećenog D. D. u suđenju 63-godišnjem Milovanu Gozdenoviću optuženom da ga je prevarom, zlouporabivši njegov teški položaj i odnos ovisnosti, iskorištavao za rad više od devet godina, bez plaćanja naknade.


Na sljedećoj raspravi bit će prezentiran i vještački nalaz stalne sudske vještakinje psihijatrijske struke i tek tada u cijelosti razjasniti pitanje odnosa ovisnosti. To je važno s obzirom da je Gozdenović optužen za prevaru i zlouporabu teškog položaja i ovisnosti oštećenika kako bi iskoristio njegov rad, pritom mu godinama ne plaćavši doprinose, a pitanje je je li to bilo moguće zbog osobina ličnosti oštećenika ili je na njegov položaj utjecala činjenica da ga je Gozdenović prevario. S vještačkim nalazom psihijatra, sudsko vijeće kojim predsjeda sutkinja Sandra Juranović privelo je samom kraju suđenje za kazneno djelo protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva trgovanja ljudima.


Priča o neuobičajenom i vrlo čudnom odnosu dvojice muškaraca trajala je od travnja 2005. do kraja studenog 2014. godine. Oštećeni je godinama stanovao u garaži u Crnčićevoj ulici na Krnjevu, uvjeti za život bili su nehumani. Gozdenović je prije više od deset godina bio vlasnikom građevinskog obrta koji je nekako u to vrijeme i ugašen. No, on je obećao D. D.-u prijaviti ga, plaćati mu sve doprinose. Oštećeni je osoba bez prihoda i imovine, a Gozdenović je želeći ga držati u zabludi, s njime sklapao fiktivne ugovore o radu i ugovore o djelu, pa je oštećenik, uvjeren da je redovan zaposlenik radio na građevinskim poslovima koje je Gozdenović redovito ugovarao, tvrdi tužitelj u optužnici. No, D. D. nije dobivao novac već mu je Gozdenović dostavljao hranu u garažu gdje ga je i smjestio, u prostor bez vode i prozora, u uvjetima za život nedostojnih čovjeku.