Osveta iz ljubomore

Detalji jezivog slučaja u Gorskom Kotaru: Oteli mladića, istukli ga i silili da ih oralno zadovolji

Slavica Kleva

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Delničani Hrvoje Andrić i Velimir Šajnović, te Ivan Đurđević iz Bosiljeva mladića su prošloga Božića silom uvukli u automobil,  zatim ga tukli i prisiljavali na seksualni odnos, a sve zbog toga što je bio u ljubavnoj vezi s bivšom suprugom jednog od nasilnika



RIJEKA  Hrvoje Andrić, 25-godišnjak iz Delnica, njegov sugrađanin, 22-godišnji Velimir Šajnović i  Ivan Đurđević, 24-godišnjak s prebivalištem u Bosiljevu, dovedeni iz istražnog zatvora na prvo ročište pred vijeće kojim predsjeda sutkinja Sandra Vučković te se izjasnili da se ne osjećaju krivim za kaznena djela za koja je protiv njih Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu.


Optužnicom se terete za »protupravno ograničavanje slobode kretanja oštećeniku, s namjerom da bez njegove volje izvrše spolni odnos s njime« i pritom su mu »ozbiljno prijetili da će ga teško ozlijediti«.



Početkom veljače sucu istrage Županijskog suda Vladi Bosneru Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv  Brigite Andrić, 48-godišnjakinje i Anta Andrića, 56-godišnjaka iz Dedina te 58-godišnjeg Demuša Litanje iz Lučica pod sumnjom da su počinili kazneno djelo sprječavanja dokazivanja, a vezano je za ovaj optužen slučaj. Oni su, naime, htjeli utjecati na iskaz oštećenog. Protiv njih troje bio je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.




O događaju smo izvijestili sredinom siječnja kada su trojica osumnjičenika privedena u istražni zatvor, nakon što je žrtva mladih nasilnika slučaj prijavio policiji. Prema optužnici, motiv pokušaja ovog brutalnog čina je činjenica da je mladić kojega su napali bio u ljubavnoj vezi s bivšom suprugom Velimira Šajnovića, drugooptuženog u ovom slučaju.


Mučna vožnja


Sve je počelo na Božić prošle godine, kada su trojica optuženika između 3 i 5 sati predložili mladiću da se zajedno odvezu do mjesta Litanj. On je na to i pristao. Za vrijeme vožnje Ivan Đurđević je u jednom trenutku zaustavio vozilo, navodno kako bi izvršili nuždu, no odmah je uslijedio udarac šakom u lice. Žrtvu je udario Đurđević, a Andrić i Šajnović su ga uhvatili za ruke kako bi ga ovaj ponovo udario šakom u glavu. Mladića su potom zajedno silom uvukli u automobil, smjestili ga na zadnje sjedište pa unatoč njegovim vapajima da ga puste, Šajnović mu je »objasnio da mu se to događa jer  je započeo ljubavnu vezu s njegovom bivšom suprugom«. Ponovo su ga udarali, a nakon nekog vremena Đurđević je zaustavio vozilo u mjestu Čedanj pa su ga ponovo tukli i potom nastavili vožnju do Brod Moravica.


Tada Šajnović mladiću predlaže da »kad je već spavao s njegovom ženom, da može svima napraviti felacio« i otkopčao hlače. Žrtva je počela plakati i vikati. Tada su i Andrić i  Đurđević otkopčali hlače da i njih oralno zadovolji, no kako se opirao od svakog je dobio udarac šakom u glavu. Opet su sjeli u automobil i kad su došli u mjesto Glavica izvukli su ga iz vozila i naredili mu »ako bude ispitivan od policije da kaže kako su ga istukli sinovi J. iz Rijeke«, što im je u strahu i obećao. Oni su otišli, a oštećeni koji je zadobio veći broj površinskih ozljeda vrata, podlaktice, potkoljenice, vlasišta, nosa i uha, što je kako piše u optužnom aktu, »izazavalo strah za njegov integritet«, potražio pomoć obitelji.


Različiti iskazi


Sva trojica optuženih su na prvom ispitivanju porekla da su učinili kazneno djelo. Andrić je potvrdio da su se nalazili svi zajedno u automobilu, ali tvrdio je da je on veći dio vožnje prespavao jer je bio alkoholiziran i da sigurno nije vadio spolovilo niti u jednoj prilici. I drugooptuženi Šajnović nije sporio da su se zajedno nalazili u autu, ali je naglasio da ga je oštećeni vrijeđao i u jednom trenutku počeo daviti rukama za vrat pa su mu on i Đurđević zadali nekoliko udaraca.



Ispitani su svjedoci koji su u obiteljskim odnosima sa žrtvom. Nisu ga prepoznali u prvi trenutak, rekli su, jer je bio natečen i krvav, a sve im je odmah ispričao.



Đurđević je potvrdio Šajnovićeve navode. »Žrtva je vrijeđala Šajnovića, uhvatio ga za vrat i udario ga šakom, a kada je mene uhvatio za majicu  zadao sam mu nekoliko udaraca«, rekao je Šajnović na prvom ispitivanju.


No, iskaz  njihove žrtve sasvim je drugačiji. Detaljno je opisao događaje te noći. Ne spori vožnju, sjeća se da su stali u Delnicama jer nisu imali gorivo, prilikom čega je Đurđević natočio gorivo, ali ga nije platio. Potom su krenuli prema Brodu, otišli zajedno kod njegovog prijatelja, ponovo krenuli s autom i kad je Đurđević zaustavio auto da su svi izašli obaviti malu nuždu i tada  su krenuli udarci. Na kraju fizičkog i psihičkog maltretiranja i pokušaja bludničenja, otišao je u kamp kućicu  Đurđevića gdje su mu dali drugu majicu  jer je ova na njemu bila puna krvi, te su ga uređivali i umivali. Zaprijetili su mu da ne smije ništa govoriti već da svali krivnju na jednu obitelj iz Rijeke.