Priveden nasilnik

Delničanin smješten u Via Romu: Silovao nevjenčanu suprugu dan nakon što ga je napustila

Fiore Vežnaver

Foto F. Vežnaver

Foto F. Vežnaver

Žena koja ga je dan ranije napustila govorila mu je da je pusti na miru, ali ju je on ošamario i prijetio joj, a sumnjiči se da joj je i prislonio kuhinjski nož na vrat i prisilio je na seksualni odnos



RIJEKA   Romano Andrić, 28-godišnjak iz Delnica, smješten je u riječki zatvor pod sumnjom da je silovao nevjenčanu suprugu. Sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc odredila mu je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i bojazni da bi mogao ponoviti kazneno djelo. Određena je i visina jamstva u iznosu od 50 tisuća kuna, čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.


Andrić se sumnjiči da je seksualni delikt počinio  u ponedjeljak prijepodne na šumskoj cesti na delničkom području. Prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, zbog kojeg je i riječko Županijsko državno odvjetništvo službeno otvorilo istragu, nemio slučaj zbio se nakon što je Andrić mobitelom nazvao svoju nevjenčanu suprugu i lažno joj rekao da je u Centru za socijalnu skrb Delnice hitno treba jedna djelatnica.


Šumski put


Mladi muškarac se tereti da je, kada su se našli, na silu izveo iz hodnika Centra i protivno njenoj volji ugurao je u svoj auto, na stražnje sjedalo golfa što je bio parkiran u blizini. Poslije ju je odvezao do predjela zvanog Potok i zaustavio auto. Žena mu je odmah dala do znanja da ne želi nikakve nježnosti s njime. Govorila mu je da je pusti na miru, da više ne želi biti s njim (napustila ga je dan ranije), a  on ju je na to dvaput ošamario. Nakon toga je golfom krenuo u smjeru Broda na Kupi, gdje je skrenuo na šumsku cestu, prema predjelu Žage, gdje je zaustavio auto. Andrić se sumnjiči da je tada počeo prijetiti nevjenčanoj supruzi da će je istući. »Da li znaš što sam ti obećao jučer?! Ubit ću te, mogu te i objesiti!«, prijeteće su riječi koje je uputio ženi. U trenucima što su uslijedili, prebacio se s vozačkog na stražnje sjedalo i prislonio kuhinjski nož na vrat nesretnice.




Andrić je, po dosadašnjim sumnjama, zatim zatražio od žrtve da se razodjene. No, ona je to odbila, govoreći mu da ne želi imati odnos s njime, da uopće  više ne želi biti s njim. Usprkos njenom plakanju i molbama da je pusti, muškarac je potom sam razodjenuo ženu, a poslije toga i silovao. Učinio je to, iako je žrtva cijelo vrijeme plakala  i molila ga da prestane. Na kraju je žena i prestala pružati otpor, zbog straha od daljnjeg zlostavljanja, tvrdi optužba.


Petero djece


Romanu Andriću je u uredu sutkinje istrage određen istražni zatvor na ročištu kojem je prisustvovao i njegov branitelj, odvjetnik Goran Crnković. Andrić je prije toga ispitan u riječkom Županijskom državnom odvjetništvu, a na saslušanju je poricao da je počinio seksualni delikt, tvrdeći da se radilo o dobrovoljnom spolnom odnosu. Potvrdio je da ga je  upravo bila napustila ta izvanbračna supruga s kojom ima petero djece.


Po njegovoj verziji događaja, našli su se u delničkom Centru za socijalnu skrb, izmirili, a onda krenuli kući. Andrić je ispričao  da su putem otišli na mjesto gdje su vodili ljubav, ali da je sve bilo dobrovoljno, da nije riječ o nasilnom činu, kako ga se optužuje. Otišli su kući, a poslije je po njega došla policija.


Prvi liječnički pregled u sklopu istrage pokazao je da žrtva ima lake ozljede. Daljnja istraga trebala bi utvrditi utemeljenost ozbiljnih inkriminacija protiv Andrića. Na činjenicu da mu je određen istražni zatvor utjecala je i okolnost da je dosad već osuđivan, prekršajno i kazneno.