Rasvijetljen uzrok smrti

Dejan Ljubas i Dalibor Kalčić utopili se zbog vira kod brane na Rječini

Šarlota Brnčić

Iskusni sportaši život su izgubili trenirajući za utrku, a Rječina je opet, nažalost, pokazala kako može biti nepredvidiva te kako opasnost uvijek vreba.



RIJEKA Utapanje je uzrok smrti poznatih riječkih sportaša Dejana Ljubasa (29) iz Zastenica na Čavlima i Dalibora Kalčića (34) iz Jušića, čija su tijela pronađena u nedjelju na akumulacijskom jezeru Valići. Obojica su u nesreći zadobili ozljede, no u pitanju su bile samo površinske rane. Iskusni sportaši život su izgubili trenirajući za utrku, a Rječina je još jedanput, nažalost, pokazala kako može biti nepredvidiva te kako opasnost uvijek vreba.


Iz PU primorsko-goranske  službeno je priopćeno kako su od građana dobili dojavu o pronalasku mrtvog tijela u blizini brane na Rječini, a nakon što su stigli na mjesto, da su djelatnici Treće policijske postaje pronašli još jednog stradalnika. Na mjestu pronalaska tijela, u predjelu Škruce i na jezeru Valići obavljen je očevid. Pored djelatnika policije na mjestu pronalaska bili su i vještak sudske medicine te pripadnici HGSS-a Rijeka.


Obojica mladića bila su odjevena u zaštitna neoprenska odijela i prsluk te su na glavi imali zaštitne kacige. U njihovoj blizini pronađen je sportski čamac, dvosjed. 




HGSS Rijeka je na službenim stranicama objavio kako se pretpostavlja da su Ljubas i Kalčić prilikom spuštanja sportskim čamcima (Dag) niz Rječinu stradali kada ih je povukla »rola« koja se stvara nakon preljevne brane kod mjesta Lukeži na Grobniku. Voda je njihova tijela zatim odnijela do jezera Valići. Pročelnika HGSS Rijeka Vladimira Paušića zamolili smo za pojašnjenje izraza »rola« za koji nam je rekao kako se praktički radi o viru.


– Kada se voda spušta niz slap ona se rotira. Stvori se kao džep iz kojeg nemaš snage izvući se van. U njemu je i ostao zarobljen čamac koji je prvi uočen, a tek tada tijelo jednog od stradalnika, pojasnio nam je Paušić.


Ljubas i Kalčić bili su čanovi riječkog triatlon kluba Rival. Dejan Ljubas je bio jedan od najboljih triatlonaca u Hrvatskoj, reprezentativac i višestruki prvak Hrvatske u triatlonu, duatlonu i aquatlonu. Dalibor Kalčić je trenirao s članovima kluba, no bio je više orijentiran na avanturističke utrke, u kojima je sudjelovao s bratom Elvisom. Prošle godine braća Kalčić bili su pobjednici najstarije hrvatske pustolovne utrke KI CHELLENGE.


AD nature, specijalizirana turistička agencija za pustolovni turizam i organizaciju team building programa objavila je na svojim web stranicama In memoriam Dejanu i Daliboru