Proces

‘Dedek nas je dirao u kleti’: Sudi se manijaku koji je bludničio nad dječicom u vrijeme vjeronauka

Vanja Vesić

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Pedofil (65) iz okolice Ludbrega dovodio bi na vjeronauk svoje unuke, a zatim bi se dohvatio jadnih djevojčica (7 i 8 godina) te se iživljavao, sve dok jedna od žrtava nije rekla majci kakve strahote proživljava kad ode na vjeronauk



VARAŽDIN Na Općinskom sudu u Varaždinu vodi se proces protiv 65-godišnjaka iz okolice Ludbrega optuženog da je mjesecima tijekom prošle i ove godine bludničio nad trima djevojčica od 7 i 8 godina u vikendici koju je crkvena župa pod nepoznatim okolnostima unajmila za potrebe nastave vjeronauka. Seoski manijak otkriven je nakon što se jedna od djevojčica povjerila obitelji, objavili su lokalni mediji. Napasnik je uspio doći u kontakt s djevojčicama tako što je svoje unuke redovito vodio na vjeronauk u »klet« a dok ih je čekao da završe s nastavom u susjednoj sobi dirao je curice tražeći da mu sjedaju u krilo.


Tijekom istrage pronađen je čak i svjedok koji je rekao da je uočio jednu od oštećenica na koljenima 65-godišnjeg pokvarenjaka, no, zašto ga nije tada prekinuo i prijavio, neshvatljivo je.


Vjeronauk tek krinka 


Ipak, jedna od mladih žrtva u travnju ispričala je svojoj majci što se tamo događa dok u susjednoj prostoriji vjeroučitelj drži riječ. Roditeljima je rekla da je napasnik iz istog mjesta i djed dvoje djece s kojima ona i prijateljice pohađaju župni vjeronauk. Osjetila je nelagodu jer ju je u više navrata mjesecima dirao po intimnim dijelovima tijela. Djevojčica je majci ispričala da se »dedek« slično ponašao i prema njezinim prijateljicima, dvjema djevojčicama s kojima odlazi na nastavu vjeronauka. Zgrožena majka nije mogla doći k sebi. Odmah je obavijestila roditelje druge dvije djevojčice i zajednički su otišli na policiju.




Policijskom istragom utvrđena je osnovana sumnja da je 65-godišnji napasnik više puta u razdoblju od rujna 2017. godine do kraja travnja ove godine, u vikend-kući koju je župa unajmila za provođenje nastave vjeronauka bludničio nad djecom nakon što bi svoje unuke doveo na nastavu. Okrivljeni je imao cilj zadovoljiti svoj spolni nagon mameći djevojčice da mu sjednu u krilo da bi ih potom dirao po tijelu i intimnim dijelovima tijela, zaključila je policija navodeći i još neke detalje važne za sud.


Istragom je utvrđeno da je okrivljeni početkom prošle školske godine tek povremeno dovodio svoje unuke na nastavku vjeronauka. No, onda je njegovo prisustvo i dovođenja unuka na satove postalo sve češće. Počeo je dolaziti svaki tjedan, no, to nikome nije neobično jer su i druga djeca često dolazila u pratnji odraslih. Uostalom, među mještanima je bio na glasu kao revni župljanin, što bi se reklo, »pravi katolik« pa ga je i veselilo unuke voditi u klet u kojoj se ne pije, nego uči vjera.


Pušten iz pritvora 


No, župljanima je onda postalo čudno kad su uočili da djevojčice poziva sa strane i tako miče iz prostorije gdje se održavao vjeronauk. Svjedoci su policijskim istražiteljima ispričali da se 65-godišnji mještanin povremeno izdvajao iz skupine vodeći sa sobom uvijek iste tri djevojčice. No, sve se to povezalo i razjasnilo kad je jedna od njih sve ispričala svojim roditeljima. Seoski manijak uhićen je u lipnju te mu je određen pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.


No, sredinom listopada pušten je iz pritvora nakon što mu je sud odredio mjere opreza. Osim što mu je zabranjeno posjećivanje inkriminirane »kleti« i šire okolice, sud mu je zapriječio približavanje žrtvama i obitelji oštećenica te bilo kakav kontakt s njima. Inače, za kazneno djelo bludničenja nad djetetom mlađim od 15 godina predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Proces vodi sudsko vijeće za mlade Općinskog suda u Varaždinu.