Neprimjerena reakcija

Danas presuda za pokušaj ubojstva u Viškovu: Reagirao zbog fizičkog obračuna između mladića i djevojke

Šarlota Brnčić

Nikola Stojak ubo je mladića nožem u grudi / Snimio S. DRECHSLER

Nikola Stojak ubo je mladića nožem u grudi / Snimio S. DRECHSLER

Optužba tvrdi da je 65-godišnjak bio fokusiran na žrtvu i da je mladića slijedio i tražio, a obrana da je impulzivno reagirao na »krajnje neprimjeren obračun između mladića i djevojke«, koji se dogodio ispred pekare



Završnim riječima optužbe i obrane u utorak je okončana glavna rasprava u sudskom postupku koji se vodi protiv 65-godišnjeg Nikole Stojaka optuženog za pokušaj ubojstva 26-godišnjeg Silvestera Pavlovića iz Pasjaka 20. srpnja 2014. godine pred trgovačkim centrom VTC u središtu Viškova.


Stojaka se tereti da ga je, u ranim jutarnjim satima, a nakon ranijeg verbalnog i fizičkog sukoba koji se odvijao kod noćnog kluba i pekare u strogom središtu Viškova, nožem ubo u grudi, zadavši mu po život opasnu ozljedu. Radilo se o ubodnoj rani u području lijevog prsišta, a mladić je spašen zahvaljujući hitnoj medicinskoj intervenciji.


Slijedio žrtvu


Nenad Bogosavljev, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika i predstavnik optužbe, u završnom govoru istaknuo je kako drži da su iznad svake sumnje ostvarena obilježja kaznenog djela. Kazao je kako to dokazuju iskazi svjedoka poduprijeti materijalnom dokumentacijom.




– Stojak je žrtvu slijedio i tražio. Sa snimke videonadzora vidljiv je prvi sukob između optuženog i oštećenog. Iako se na snimci ne vidi samo probadanje, iz iskaza svjedoka vidljivo je da u tom trenutku Stojak nije bio u stanju nužne obrane kako to u svojoj obrani pokušava prikazati optuženi. Da žrtvi nije pružena hitna kirurška pomoć, on bi sigurno umro. Ponašanje žrtve prema svojoj tadašnjoj djevojci ne može biti opravdanje. Dakle, optuženi je bio prvenstveno fokusiran na žrtvu. Nakon što ga je ubo, nije ničim pokazao žaljenje niti kajanje. Navodi kako nije smatrao da je to nešto ozbiljno. Potrebno ga je oglasiti krivim i osuditi po zakonu, završne su riječi tužitelja.


S druge strane, Stojakov branitelj, riječki odvjetnik Ljubiša Drageljević, istaknuo je kako optužba i obrana imaju dijametralno suprotan stav o događaju. Također, i da je optužba selektivno interpretirala viđenje svjedoka.



Stojak se na navode optužnice izjasnio kako se ne smatra krivim, a u svojoj obrani iznijetoj na prethodnom ročištu naveo je kako je Pavlović trčao prema njemu. Tada je našao čakijicu u džepu, izvukao je, kako bi je on vidio, zato ju je i držao podignutu. Htio ga je odvratiti da leti na njega, dok su djevojke vikale: »Pazi, ima nož!« Ustvrdio je da se mladić, međutim, nije zaustavljao dok je išao prema njemu, kao i da je u tom trčanju naletio na nož. Vidio je da se ubo tri, četiri centimetra, vidio je i da su tri kapi krvi bile na čakiji, ali u tim trenucima nije smatrao da je nešto ozbiljno.



Stanje prepasti


– Ono što se događalo ispred pekare bilo je krajnje neprimjereno, fizički obračun između mladića i djevojke. U trenutku kada je Stojak bez ikakvog povoda napadnut od strane oštećenog nesporno je da se nalazio u stanju jake prepasti, jake razdraženosti, dakle ulazimo u zonu usmrćenja u pokušaju, nekadašnjeg ubojstva na mah, a ne govorimo više o pokušaju ubojstva. Naravno da reakcija optuženog nije bila primjerena, međutim zakon i za ovaj vid djela ima kvalifikaciju. Kod okrivljenog se radi o psihopatološkom poremećaju uslijed organskog oštećenja. Bio je smanjeno ubrojiv, no ne bitno, ali naglašavam da su vještaci zaključili da je njegovo psihološko stanje dovelo do impulsivnog reagiranja te da je uz osjećaj osobne ugroženosti dovelo do dezinhibicije agresivnog ponašanja. Reagirao je zbog bolesti i uslijed napada koji je doživio, istaknuo je u završnim riječima Drageljević.


Naveo je i niz olakotnih okolnosti poput toga da Stojak nije konfliktna osoba, nije agresivan, voli popiti i kockati. Nadalje, da je reagirao kao svaki normalan građanin kada je vidio fizički sukob mladića i djevojke, da je reagirao na protupravni, surovi napad, kao i da se radi o relativno starijoj osobi koja do sada nije osuđivana. Predložio je stoga vijeću kojim predsjeda sudac Saša Cvijetić da razmotre sve te okolnosti prije objave presude zakazane za danas u 10.30 sati.