Kršenje Zakona o zaštiti životinja

DORH podigao optužnicu: Izgladnjivali i tukli pedeset pasa, životinje umirale u stravičnim mukama

Vanja Vesić

Foto Zadarski list

Foto Zadarski list

Istraga je ukazala na stravične detalje ovog slučaja – djevojka i mladić pune dvije i pol godine u prljavštini i smradu držali su životinje u malom zagorskom mjestu, od kojih je sedam uginulo, a 19 izgladnjelih pasa pronađeno je u ranama i s boleštinama



ZAGREB – Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru podiglo je optužnicu protiv 20-godišnjakinje i 31-godišnjaka zbog ubijanja i mučenja više desetaka pasa koje su punih dvije i pol godine izgladnjivali, tukli i mučili držeći ih u dvorištu kuće u zagorskoj Maloj Erpenji u prljavštini i smradu. Istraga je ukazala na stravične detalje ovog slučaja – oko pedeset plemenitih i borbenih pasmina bilo je izloženo nevjerojatnoj torturi, sedam ih je uginulo, a 19 izgladnjelih pasa pronađeno je s ranama i gnojnim čirevima po tijelu od međusobnog ozljeđivanja i batinjanja vlasnika koji su ih pustili da se hrane lešinama uginulih i zaklanih pasmina.


Nesnosan smrad


Mahniti par vlasnika osmislio je tobožnji azil za pse, a zapravo »živoder iz pakla«, s namjerom da zarade od prodaje vjerojatno i za ilegalne borbe s obzirom na ciljane vrste poput engleskog i američkog buldoga, doge argentino, bulterijer, stafordskog terijera, a od kojih pojedine ulaze u kategoriju tzv. potencijalno opasnih pasa. Po selu su prodavali priču kako je riječ o psima koji su tu radi oporavka od borbi.


Iako su mještani i ranije alarmirali komunalne službe, zaštitare životinja pa i medije, prije svega zbog nesnosnog smrada koji se širio okolicom, tek je najnovija policijska pretraga kuće i dvorišta okrivljenih rezultirala trenutačnom zapljenom ukupno 29 pasa i šest štenaca, od kojih su kod 19 utvrđena različita oboljenja, a kod 13 pasa ozljede različitih starosti, intenziteta i širine nastajanja. Policijski službenici zatekli su i oduzeli jednu lešinu psa, bez čipa, u truležnom stanju, a sudbina preostalih životinja ostala je nepoznata.


Mučili i ubijali




Optužnicom se okrivljenike tereti da su od početka 2014. do 29. travnja 2016. godine, zajedno i po prethodnom dogovoru, u obiteljskom dvorištu i kući držali velik, točno neodređen, broj pasa različitih pasmina protivno odredbama Zakona o zaštiti životinja i izvršili kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja. Životinjama nisu osigurali prostorne, higijenske, prehrambene i zdravstvene uvjete niti su im osigurali adekvatnu veterinarsku skrb, čak ni nakon što su 2. veljače 2016. pri Hrvatskom kinološkom savezu registrirali djelatnost uzgajivačnice pasa suprotno Pravilniku o uvjetima koje moraju ispunjavati uzgoji kućnih ljubimaca za prodaju.


DORH je utvrdio da su psi obolijevali, međusobno se grizli i ozljeđivali, a prvookrivljenica je pse u sukobu razdvajala upotrebom elektrošokera, dok ih je drugookrivljenik mlatio drvenim kolcem. Psima su oko vrata stavljali električne ogrlice, valjda kao dodatni okidač za »disciplinu«. Zbog brutalnosti vlasnika samo od 25. rujna 2015. do 12. veljače 2016. uginulo je ukupno sedam pasa, ističe DORH.