Suđenje dr. Alanu Bosnaru počinje 10. ožujka

DORH odbio izuzeće Sajonare Čuline, iako Bosnar sumnja u njenu spregu sa svjedocima

Fiore Vežnaver

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Dodatnu težinu mojim sumnjama u pristranost Sajonare Čuline jest što sam iz krugova liječnika i sudaca dobio informacije da je ona izjavljivala kako je jedva čekala moj progon, zaključio je dr. Bosnar



KARLOVAC » Sajonara Čulina, šefica riječkog ureda USKOK-a, i dalje će zastupati optužnicu protiv dr. Alana Bosnara, predstojnika riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, kojega USKOK tereti za zlouporabu položaja i primanje mita od podređenih suradnika.


Naime, Državno odvjetništvo je odbilo zahtjev dr. Bosnara, postavljenog pred početak suđenja prije tri tjedna, za izuzećem Sajonare Čuline. Nakon ovakve odluke nije bilo zapreka da se zakaže novi termin početka suđenja u karlovačkom Županijskom sudu, a on je određen za 10. ožujka, kada bi, uz prvookrivljenog Bosnara, na optuženičku klupu trebao sjesti i djelatnik tog Zavoda dr. Miran Čoklo, optužen za davanje mita. Novi termin glavne rasprave potvrdila nam je i glasnogovornica karlovačkog Županijskog suda Jasna Radman. Državno odvjetništo ocijenilo je Bosnarov zahtjev neosnovanim, no službeno nisu priopćeni detalji o tome na čemu se temeljila odluka o odbijanju Bosnarovog prijedloga.


   Dr. Bosnar je, podsjetimo, svoj zahtjev – kojeg je postavio prije no što je u sudnici pročitana optužnica i počelo suđenje – obrazložio sumnjom da postoji sprega šefice riječkog USKOK-a s dvojicom njegovih kolega sa Zavoda, koji nisu optuženi, razradivši zahtjev za izuzećem u četiri točke.




– Opravdano sumnjam u spregu Sajonare Čuline sa svjedocima, odnosno pouzdanicima dr. Draženom Cuculićem i dr. Valterom Stembergom, konstatirao je Bosnar prije tri tjedna pred vijećem suca Ante Ujevića. Želeći ukazati na kontekst slučaja i svojih stavova, dr. Bosnar je kazao da je tijekom 2012. godine došlo do bitnih razmimoilaženja u stavovima sudskih vještaka sa Zavoda i DORH-a, poglavito oko plaćanja za usluge vještaka, nakon što je tužiteljstvo preuzelo raniju ingerenciju istražnih sudaca oko pitanja obavljanja obdukcija. U tom, uvjetno rečeno, sukobu njega se, kazao je Bosnar, apostrofiralo kao glavnog i odgovornog, mada to nije bilo utemeljeno.


   – Nakon tog »sukoba«, u kojem sam zastupao interese struke, nadovezalo se vrlo iznenada, ali ne i neočekivano, moje uhićenje. U obrazloženju moga uhićenja upravo je početak grube manipulacije Sajonare Čuline, rekao je Bosnar, dodajući da se u priloženom dokumentu oko uhićenja navodilo da je lišen slobode temeljem prijave dr. Stemberge i dr. Cuculića. U tome im se poslije pridružio i dr. Čoklo, s čijim se statusom u slučaju manipuliralo. U svom pledoajeu spomenuo je i prijavu za lažni iskaz protiv dr. Cuculića, kojeg je optužio i za protuzakonitu naplatu službenog puta.


   – Dodatnu težinu mojim sumnjama u pristranost Sajonare Čuline jest što sam iz krugova liječnika i sudaca dobio informacije da je ona izjavljivala kako je jedva čekala moj progon, zaključio je dr. Bosnar. Njegova braniteljica, odvjetnica Ružica Spasojević, objasnila je da zahtjev za izuzećem nije podnijet ranije, nego pred početak suđenja, jer je dr. Bosnar to stalno odbijao, smatrajući da tako pokazuje strah od postupka. No, u međuvremenu je, kazala je, do njega došla obavijest o izjavama Čuline.


   – To je bila kap što je prelila čašu, ustvrdila je odvjetnica Spasojević.