Slučaj "Omega"

DORH će se žaliti na oslobađajuću presudu Draženu Vukšiću

Fiore Vežnaver

Vijeće sutkinje Ike Šarić je, analizirajući dokaze, na kraju sudskog procesa prošlog tjedna zaključilo da je Vukšić postupao u nužnoj obrani i oslobodilo ga optužbe za kaznena djela usmrćenja Alena Keserovića i pokušaja usmrćenja njegovog brata Suada



RIJEKA Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci i službeno je objavilo da će podnijeti žalbu na nedavnu presudu riječkog Županijskog suda koji je Dražena Vukšića (33) oslobodio optužbe u slučaju krvavog događaja u pizzeriji Omega u Jušićima prije četiri godine, kada je hicima iz pištolja usmrtio tada 31-godišnjeg Alena Keserovića, a teško ranio njegovog brata Suada (30). »Županijsko državno odvjetništvu u Rijeci će po primitku pisanog otpravka presude izjaviti žalbu«, navodi se u priopćenju na internetskim stranicama DORH-a.


Vijeće sutkinje Ike Šarić je, analizirajući dokaze, na kraju sudskog procesa prošlog tjedna zaključilo da je Vukšić postupao u nužnoj obrani i oslobodilo ga optužbe za kaznena djela usmrćenja Alena Keserovića i pokušaja usmrćenja njegovog brata Suada. U optužnici se navodilo da je Vukšić »revoltiran ponašanjem braće Keserović (verbalno i fizički su ga napali te mu uz uporabu pištolja zaprijetili smrću) u jakom afektu straha i razjarenosti, s iznenadnom nakanom da ih liši života, iz torbice izvadio pištolj i u njihovom pravcu ispalio osam metaka, od kojih je s po dva metka pogodio svakog od njih«.


Sudsko vijeće se složilo sa stajalištem obrane koja je tvrdila da je riječ o nužnoj obrani, da je Vukšić pucajući iz pištolja spašavao goli život nakon što su ga brutalno – udarajući ga rukama, nogama, pištoljem i teškom barskom stolicom – napala braća Keserović, Alen i Suad.




Sutkinja Šarić je u obrazloženju presude navela da i optužba prihvaća da su braća Keserović tada međusobno govorila: »Ubij govno!«, »Jesi li otvorio bunker?«, »Daj pištolj!«, iz čega proizlazi da su ga namjeravali lišiti života. Sud je zaključio da u tim trenucima Vukšić nije bio revoltiran, kako se navodi u optužnici, nego se boji za vlastiti život, u stanju je jake prepasti, pa je učinio sve da spasi život.


Sud nije prihvatio tvrdnje tužiteljstva da je Vukšić pucao kada su braća već prestala s napadom u pizzeriji, na sastanku na koji je Vukšića pozvao Suad, kako bi mu se osvetio za poniženje u klubu na Srdočima u kojem je Vukšić radio kao redar. Psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je da je Vukšić u vrijeme obračuna u Omegi bio smanjeno ubrojiv.