Požar izazvala cigareta?

‘Čula sam vrisku i zapomaganje iz stana’: Susjede nepokretne žene koja je stradala u požaru u šoku

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nažalost, ženi u stanu nije bilo spasa, unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca i pokušajima susjeda da je na vrijeme izvuku iz plamtećeg dnevnog boravka. Cigareta mogući uzrok požara



U požaru što je buknuo jučer oko 17 sati u suterenskom stanu na adresi Hrusta 1 a u Crikvenici, smrtno je stradala 74-godišnja Doris O., vlasnica stana. Vatra je tako brzo planula da nesretnoj ženi koja se kretala uz pomoć kolica za invalide nije bilo pomoći.


Nažalost, ženi u stanu nije bilo spasa, unatoč pokušajima susjeda da je na vrijeme izvuku iz plamtećeg dnevnog boravka. No, dim je učinio svoje, u stan se nije moglo ući.


– Više od dvije godine njegovala sam je i tri puta dnevno dolazila, kuhala, pomagala joj oko svih poslova – kazala nam je gospođa Milka Bućan, inače umirovljeni zdravstveni radnik. – Možda je prošlo 15 minuta kako sam otišla iz njezina stana da bih nedugo zatim čula vrisku, zapomaganje. Kad sam došla do stana nisam mogla ući u njega, zajedno sa susjedom sam pokušala spasiti Doris, ali je sukljao tako crni gusti dim da je postojala opasnost da se i mi ugušimo – u šoku nam je ispričala njegovateljica.




– Evo, jutros je pala s kreveta, podignula sam je uz pomoć susjeda, a ma koliko joj teško bilo, nikako se nije mogla odlučiti na odlazak u starački dom – dodala je na kraju zabrinuta Milka Bućan koja se pita na koji način tragičnu vijest javiti pokojničinim kćerima koje žive i rade u Njemačkoj.


Druga pak susjeda čula je vrisku i jauke, ali u prvi trenutak nije znala o čemu je riječ.


– Tek kad sam stišala televiziju, shvatila sam o čemu se radi. U tom trenutku je odjednom u cijelom stanu bio gusti crni dim. Pojurila sam iz stana, uto su stigli i vatrogasci, no susjedi nije bilo spasa. Ona je bila dosta nepokretna, invalid i teško se kretala, ali znam da je bila strastveni pušač – na kraju nam je rekla sugovornica.


Sinoć kasno stigla je i potvrda iz riječke policije da je isključen tehnički uzrok požara. Žarište plamena fiksirano je oko kreveta i sam krevet gdje je tijelo i pronađeno, što baca sumnju da je i upaljena cigareta mogla biti kobna.