Balkanska ruta

Crnogorac “pao” na Grobniku: Tvrdi da nije znao da u spremniku goriva vozi 13 kilograma marihuane

Slavica Kleva

Ilustracija S. Drechsler

Ilustracija S. Drechsler

Ivan Bitrović se branio da je po drugom poslu i po drugom dogovoru trebao otići u Sloveniju preuzeti neke osobe



RIJEKA Ivan Bitrović, 36-godišnjak iz Podgorice izjasnio se da se ne osjeća kriv za ono za što je optužen – posjedovanje veće količine marihuane namijenjene neovlaštenoj prodaji i stavljanju u promet. I dok je tužiteljica Sandra Šarkan, zamjenica Općinske državne odvjetnice u uvodnom govoru istaknula da će tijekom dokaznog postupka dokazati navode iz optužnice, obrana, odnosno branitelj optuženog Harun Bašagić će predložiti dokaze kojima će dokazati da je njegov branjenik doveden u zabludu, da mu je droga podmetnuta i nije znao što prevozi.


Ivan Bitrović se tereti da su ga 14. srpnja oko 18 sati u neposrednoj blizini naplatne postaje Grobnik na autocesti A6 Zagreb – Rijeka zaustavili policijski službenici koji su utvrdili da je toga dana u 12.58 sati iz Crne Gore preko Bosne i Hercegovine ušao u Hrvatsku preko međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Orahovlje automobilom marke VW golf crnogorskih registarskih oznaka.


Pregledom automobila u spremniku goriva pronađeno je nešto više od 13 kilograma marihuane, točnije 13.372 grama marihuane upakirane u 22 komada prozirnih najlonskih vakumiranih vrećica. Osim što je uz kaznenu prijavu riječke policije ispitan na državnom odvjetništvu, tužiteljica je zatražila i toksikološko vještačenje oduzetih paketa. Temeljem vještačenja Centra za forenzična istraživanja »Ivan Vučetić« utvrđeno je da je materija oduzeta u 22 paketa marihuana koja se i nalazi na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka. Prilikom ispitivanja Bitrović je u svojoj obrani naveo da uopće nije bio svjestan da prevozi drogu, branio se da je on po drugom poslu i po drugom dogovoru trebao otići u Sloveniju preuzeti određene osobe. Uvjeren je da mu je to netko smjestio. Utvrđeno je također da je optuženi Bitrović unajmio automobil u crnogorskom rent a caru, a sa sobom je nosio iskaznicu zamjenika pomoćnika upravljanja turističkim destinacijama, ali tužiteljica zapravo sumnja da mu je to bio paravan za osobne »poslove«. 




Ovom većom zapljenom marihuane prekinuta je isporuka namijenjena ilegalnom tržištu Slovenije na uhodanoj takozvanoj »balkanskoj ruti«. Kad je doveden pred suca istrage Županijskog suda, Bitroviću je određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, s obzirom da je riječ o stranom državljaninu koji nema prijavljeno prebivalište, a niti boravište u Hrvatskoj. Određena mu je i visoka jamčevina koja iznosi milijun i pol kuna, koliko približno iznosi i vrijednost zaplijenjene droge na ilegalnom tržištu.