Svećenik poznat po ekstravagantnom stilu šokirao nadređene

Crkveni skandal u Splitu: Fra Šime Nimac nestao s djevojkom i dva milijuna eura

Portal Novilist.hr

Franjevac je navodno oštetio župu u Baškoj Vodi za dva milijuna eura. Nakon svega, izgubio se trag i njemu i novcu. Nimac je ujedno odlučio skinuti mantiju i potražiti sreću s jednom djevojkom



Franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja u Splitu zadesio je još veći skandal od onoga kada se lani otkrilo da fra Ante Madunić, župnik u Prološcu, ima odnose s maloljetnim župljankama, javlja Index.


Slobodna Dalmacija dobila je, naime, potvrdu iz najviših crkvenih krugova da je donedavni župnik u Baškoj Vodi fra Šime Nimac bez znanja nadređenih i njihovog dopuštenja prodao teren od 40 tisuća kvadrata u Baškom polju.


Nakon svega, izgubio se trag i njemu i novcu. Priča kaže da je Nimac, već odranije poznat po prilično ekstravagantnom stilu, odlučio skinuti mantiju i potražiti sreću s jednom djevojkom.




Gdje je danas fra 34-godišnji Nimac, ne zna ni novi provincijal fra Joško Kodžoman. Slobodnoj Dalmaciji potvrdio je tek da fra Nimca nema i da je podnio zahtjev za istupanjem iz reda. Dao je naslutiti da nema ni novca. Kako Index doznaje, u pitanju je čak 1,3 milijuna eura. No, to nije sve. Prije dvije godine prethodnik fra Nimca u Baškoj Vodi prodao je župnu kuću za 700 tisuća eura. I taj novac navodno nitko nije vidio.


Do franjevačkog provincijala nismo, nažalost, uspjeli doći. Tajnik fra Frano Doljanin nije našao za shodno da nam odgovori na naše pozive što je prava šteta jer smo htjeli iskoristiti priliku pa pitati i za teren i za župnu kuću, piše Index. Kad se sve stavi na hrpu, ispada da je župa u Baškoj Vodi oštećena za dva milijuna eura. Pa je li moguće da vodstvo provincijalata ne želi o tome reći ni slova? Tako je bilo i s fra Madunićem. Zvali smo sto puta, nikada se nisu javili, piše Index. 


Generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Čubelić tvrdi da je slučaj u nadležnosti franjevačkog provincijalata kojem je župa u Baškoj Vodi povjerena na upravljanje.


“Ja te ugovore nisam vidio, no treba znati da sve i ako je teren prodan, kupac se neće moći uknjižiti budući da je prodavatelj osoba koja nije ovlaštena za zastupanje. Propisano je, naime, da se ništa ne može otuđivati što prelazi vrijednost 25 tisuća kuna, a što spada u takozvano redovito upravljanje”, kaže don Čubelić za Index.


Fra Nimac izgubio je župu ovo ljeto, a afera se otkrila nakon što je došlo do promjene na čelu provincijalata. “Ma svi su sve znali. Suglasnost za prodaju dali su i župno i pastoralno vijeće, a sa svime je navodno bio upoznat i stari provincijal. Sada, kada je pobijedila druga opcija, sada svi peru ruke”, kažu nam mještani Baške Vode upućeni u problem.


Kako bilo, Državno odvjetništvo će podrobno ispitati slučaj, a možda ih preduhitri i crkva koja je najavila da će poduzeti adekvatne pravne korake protiv fra Nimca u vidu kaznene prijave ili optužnice.


Mnoge je na makarskoj rivijeri, inače, iznenadilo da kler posjeduje tako veliki i atraktivni teren tik uz more. Kupac mora da ima ambiciozne planove, no čini se da nije ispitao u kojoj mu se zoni zemljište nalazi. Ili možda ima informaciju više.


“Ta parcela nije građevinska. Plan smo tek donijeli i kako stoje stvari ta zona se sigurno neće prenamijeniti idućih 10 godina”, kazao je Indexu načelnik Baške Vode Joško Roščić.