Pod suspenzijom

Crikvenički policajci optuženi da su prisvojili 500 kuna od prometne kazne. Oni sve – negiraju

Fiore Vežnaver

Ilustracija Foto S. Drechsler

Ilustracija Foto S. Drechsler



RIJEKA – Ne smatram se krivim, izjavili su Leo Bolješić (42) i Renato Brnčić (50) iz Grižana, dvojica suspendiranih policajaca, na početku suđenja u kojem ih USKOK tereti da su kao policajci prisvojili 500 kuna, novac naplaćen zbog prometnog prekršaja. Optuženi su za zlouporabu položaja i ovlasti, kazneno djelo za koje im prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.


Dvojica policajaca sjela su na optuženičku klupu zbog slučaja što se u Crikvenici, na Jadranskoj magistrali, zbio 24. studenoga 2017. godine, oko 11 sati. Terete se da su kazneno djelo počinili dok su obavljali nadzor cestovnog prometa. Službena rekonstrukcija slučaja je pokazala da je Bolješić stop-palicom zaustavio automobil »audi A4«, zadarske registracije, nakon što je Brnčić laserskim uređajem utvrdio da je prekoračio prometnim znakom dopuštenu brzinu od 60 km/h. Bolješić je zatim od vozača zatražio vozačku dozvolu, pozvao ga u policijski kombi, te mu priopćio da je počinio prometni prekršaj, za koji kazna iznosi 1.000 kuna, a ako plati na licu mjesta 500 kuna.


Vozač »audija« predao mu je 500 kuna, za što mu policajac nije izdao nikakvu potvrdu, niti bilo gdje u službenim dokumentima evidentirao naplaćeni iznos kazne, već je, tvrdi USKOK, zadržao novac za obojicu.




Na sljedećoj raspravi, zakazanoj za početak prosinca, trebao bi biti saslušan vozač koji je platio 500 kuna za prekršaj, a dotad bi se trebao pribaviti i spis vezan za disciplinski postupak u MUP-u zbog ovog slučaja te GPS uređaj instaliran u policijskom kombiju.