Tuga u Gorskom kotaru

Cijelo Vrbovsko u suzama za poginulim supružnicima: ‘Duško je uvijek prvi dolazio i zadnji odlazio’

Slavica Kleva

Foto Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

Foto Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

Devetogodišnja djevojčica mame Andreje i tate Duška oporavlja se od ozljeda i izvan je životne opasnosti. Ona i njen brat u trenu su ostali bez roditelja. Direktor tvrtke Cedar u kojoj je radio Duško Kesić kaže da će učiniti sve kako bi bar malo olakšali bol obitelji nakon pogibije njihovih najmilijih



Jučer poslijepodne plakalo je cijelo Vrbovsko, tužna povorka na groblju Krš ispratila je na posljednji počinak Duška i Andreju Kesić, smrtno stradale u prometnoj nesreći koja se dogodila u Vukovoj Gorici u utorak.


Njihova devetogodišnja djevojčica zbrinuta je u karlovačkoj Općoj bolnici i srećom, nije životno ugrožena, no, teško je prihvatiti činjenicu da će nastaviti kročiti životom bez roditeljskog oslonca. Obitelji poginulih spremno će dočekati djevojčicu nakon što se oporavi, kao što će zbrinuti i njezina nešto starijeg brata.


– Teško vrijeme tek predstoji, kazao nam je Dominik Birt, direktor proizvodnje iz tvrtke Cedar gdje je Duško Kesić-Dule radio kao viličar od samog pokretanja drvnog pogona. »Duško je bio vrhunski djelatnik, rijetko viđena radišna osoba koji je svoj posao radio profesionalno i savjesno. Bio je ne samo čovjek, već izuzetan i kao roditelj, kolega, izrazito empatičan prema svima, zapravo nije ni čudno da je više od dvadesetak godina bio dobrovoljni vatrogasac«, kazao nem je Birt.


Najteže tek dolazi 




Vlasnik Cedra Darko Prodan, neke kolege i ja posjetili smo obitelji poginulih supružnika i vjerujte učinit ćemo sve kako bi bol bila što manja za cijelu obitelj. Razgovarali smo s Duškovim bratom Milošem i njihovom majkom, s obzirom da su i oni kod nas zaposleni u Cedru, pa nastojimo u ovom trenutku ublažiti bol koja je nemjerljiva. Djelatnici su već prikupili novac za obitelj, spontano koliko se može, a mi kao tvrtka učinit ćemo sve, osigurati sve što treba ne bi li nastavak života djevojčici i njezinom bratu bio podnošljiviji. No, svjesni smo činjenice da najteže vrijeme tek dolazi, kazao nam je Dominik Birt.


Za nesretnom obitelji tuguju i vatrogasci DVD-a.


– Nama koji smo s njim odrasli, igrali nogomet, dijelili školske klupe i pogasili mnoge požare ostaje neizmjerna žal za našim Duletom i sjećanje na sve dobre životne stvari koje nas izgrađuju kao ljude, kolege i kao vatrogasce.


Uvijek prvi 


Duško je bio onaj koji prvi dolazi i zadnji odlazi iz našega doma, nesebično pomažući drugima kad god je to mogao. Nama je bio veliki oslonac, osoba koja je uvijek znala pronaći prave riječi i učiniti dobra djela kako sa nama tako i s drugima. Sigurni smo da će on uvijek biti s nama tu negdje oko kamiona, u spremištu, na intervencijama. Počivaj u miru prijatelju, neka te čuvaju anđeli, poručili su vatrogasci Vrbovskog.


Ovo je samo dio poruka objavljenih na vatrogasnom portalu vatrogasne postaje Vrbovsko s obzirom da je kako kažu njihov Dule, gasio požare zajedno s njima više od dvadesetak godina kao dobrovoljac.



Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog naglašava kako u sredinama kao što je Vrbovsko u kakvima se ljudi međusobno itekako poznaju, ovakva tragedija djeluje iznimno bolno.


– Kad čovjek čuje ili pročita da je devetogodišnja djevojčica ostala bez roditelja bilo gdje u svijetu, nije mu lako, a ta je bol dodatno uvećana ako znate tu obitelj, a upravo to slučaj je kod nas gdje su ovako bolne i velike tragedije ipak rijetkost. Naravno, kao lokalna samouprava mi ćemo učiniti sve da članovima te obitelji umanjimo bol zbog ove strašne i ničim mjerljive tragedije, a nastojat ćemo pomoći i u budućnosti djeci koja su ostala bez roditelja. Moram naglasiti i to da me je nazvao karlovački župan Damir Jelić te i on, budući da je do tragedije došlo na području njegove županije, ponudio pomoć. Hvala mu, kao i svima koji su spremni pomoći jer sada zaista moramo biti uz tu obitelj.«, rekao je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić. (M.K.)



– Pouzdan, nikada nije zakazao, u njega smo imali maksimalno povjerenje, kazao nam je shrvani zapovjednik DVD-a Vrbovsko Mario Mužević. Kao dobrovoljni vatrogasac živio je i radio s nama preko dvadeset godina. Svašta smo zajedno prošli, uvijek ozbiljan i pouzdan, vatrogasna zajednica doživjela je veliki gubitak njegovim odlaskom, kazao je Mužević.


Slično razmišljanje dijele i Andrejine kolege u Policijskoj postaji Vrbovsko. Bila je omiljena u kolektivu, premda nismo mogli razgovarati s načelnikom jer je tijekom dana bio okupiran pomaganjem obitelji poginule kolegice.


Nesreću izazvao vozač iz Mađarske


Teška prometna nesreća dogodila se u utorak oko 13.30 sati. U prvom trenutku nakon što je policija izašla na očevid ustvrdila je kako je škoda bračnog para Kesić sletjela s ceste u pravcu Duge Rese i zaustavila se u žbunju, desno od prometnica. Budući da je riječ o ravnoj dionici ceste, pojavile su se špekulacije zbog čega je vozač naglo skrenuo u desno.


Dovršenim kriminalističkim istraživanjem prometne nesreće pokazalo se da je 35-godišnji državljanin Mađarske odgovoran za tešku prometnu nesreću.


Mađar je kobnog trenutka kombijem britanskih registracijskih oznaka vozio starom riječkom cestom u smjeru Duge Rese. Vozač Škode na ravnom dijelu ceste krenuo je u pretjecanje kombija. Međutim, vozač kombija nije se kretao sredinom svoje trake, već je jednim dijelom vozila prešao u traku kojom prometuju vozila iz suprotnog smjera. Došlo je doi kontakta dva vozila, a kombi je udario u bočnu stranu škode. U tom trenutku došlo je do zanošenja škode, vozač više nije mogao zadržati svoje vozilo na cesti pa je sletio izvan kolnika i udario u stablo. Na mjestu događaja preminuli su vozač i njegova supruga, dok je njihova devetogodišnja djevojčica zadobila teške ozljede.


Zbog sumnje u kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu 35-godišnji državljanin Mađarske bit će predan pritvorskom nadzorniku te će protiv njega biti podnesena kaznena prijava, priopćili su iz policije.