Suđenje za zlouporabu položaja

Četvorka godinama isisavala novac iz riječke firme: Talijani izvukli iz »Instalatera« 21 milijun kuna

Šarlota Brnčić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Enrico Montanari, Marco Gatti i Luca Guaitoli terete se da su zlorabili svoj položaj, a Tiziano Tedeschi da im je pomogao u počinjenju kaznenog djela



RIJEKA » U riječkom Županijskom sudu započelo je suđenje četvorici Talijana, Enricu Montanariju (53), Marcu Gattiju (56), Luci Guaitoliju (55) i Tizianu Tedeschiju (55) pod optužbom u zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganje u zlouporabi. Prema navodima optužnice, inkriminirano vrijeme odnosi se na razdoblje od 2. siječnja 2002. do 14. rujna 2006. godine. Montanari kao predsjednik uprave riječkog TD »IMD Instalater«, a Gatti i Guaitoli kao predsjednik i član nadzornog odbora tvrtke te Guaitoli i kao direktor riječke tvrtke »Grad eko inžinjering« te ujedno svi, kao i Tedeschi, osnivači i članovi uprava talijanskih tvrtki »Clima casa« i »Edifica« iz Modene, terete se da su u korist svojih talijanskih tvrtki iz »IMD Instalatera« izvukli ukupno 21.301.644,91 kunu.


 U pitanju je bilo niz računa kojima se tobože od »IMD Instalatera« potražuju višemilijunski iznosi na ime navodno pruženih usluga, konzultacija i pomoći na projektiranju i koordinaciji buduće izgradnje nekretnine u Rijeci. Montanari, Gatti i Guaitoli terete se da su zlorabili svoj položaj, a Tedeschi da im je pomogao u počinjenju kaznenog djela. Na jučerašnjem ročištu saslušano je ukupno pet svjedoka, među kojima i brat optuženog Guaitolija. Iako je mogao iskoristiti blagodat nesvjedočenja, to nije učinio te je iskazivao kako su bili upoznati sa činjenicom da fakture nisu bile u skladu sa zakonskim propisima, zbog čega nisu bile pravovaljane.


 – Svaki mjesec je u »Instalater« dolazila određena količina novca, a radilo se o redovnim uplatama pa mi je bilo čudno da na računu tvrtke stalno nedostaje novca. Problem nisu bile toliko fakture od 2002. do 2006. godine jer su glasile na manje iznose. Problem su bile fakture od nekoliko milijuna eura iz 2006. godine. Usluge koje je naša talijanska tvrtka pružila i napravila nisu mogle doseći iznose navedene na tim računima, svjedočio je Andrea Guaitoli, ističući da fakture nije pratila nužna tehnička dokumentacija. Ispričao je i da je jednom prilikom u »Instalateru« vidio Montanarija s još nekolicinom osoba, a da je na stolu bila gotovina od skoro milijun eura. Tek nakon nekoliko mjeseci saznao je da je nekretnina »Instalatera« za koju je mislio da je prodana za 3,7 milijuna eura ustvari bila prodana za 4,6 milijuna eura. Posvjedočio je i da se tvrtka koja je primila taj novac zatvorila za svega nekoliko mjeseci.




 Svjedočila je i sudska vještakinja za financije i računovodstvo, potvrdivši da je iz dokumentacije razvidno da je »Instalater« po fiktivnim računima isplatio talijanskim tvrtkama višemilijunski iznos te da su uz račune trebali biti priloženi vjerodostojni dokumenti. Jedan od svjedoka pojasnio je kako je uopće došlo do kontakta i suradnje s talijanskim tvrtkama te da je on osobno bio u Modeni i uvjerio se da uspješno posluju, no nikada nije imao uvid u njihove bilance dobitaka i gubitaka. Suđenje se nastavlja koncem lipnja saslušanjem novih svjedoka.