Krivac za tragediju

Četiri godine za smrt djevojke: Osuđen vozač koji je pijan i drogiran divljao riječkom obilaznicom

Fiore Vežnaver

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

»Rover« je naletio na »otok«, pa udario u stepenište i potporni zid trafostanice, a zatim u prometni znak te se zaustavio u zaštitnoj ogradi. Život je izgubila suvozačica Dorotea Ivkić u dobi od nepunih 17 godina



RIJEKA  Na četiri godine zatvora osuđen je jučer Boris Praštalo (25) iz Rijeke, zbog toga što je prije dvije godine na riječkoj zaobilaznici skrivio tešku prometnu nesreću u kojoj je život izgubila djevojka u dobi od nepunih 17 godina. Vijeće Općinskog suda u Rijeci, kojem je predsjedavala sutkinja Tatjana Čargonja, izreklo je mladiću i sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom na pet godina.


Istraga i sudski proces za tragičnu nesreću, u kojoj je život izgubila nesretna suvozačica Dorotea Ivkić iz Rijeke, pokazala je da je Praštalo, koji je tada bio 23-godišnjak, u kritičnim trenucima upravljao automobilom »rover« brzinom od čak 170 kilometara na sat (na ulazu u tunel Škurinje II, pred kojim se dogodila nesreća, ograničenje je od 70 km/h). K tome, vozio je pijan, pod utjecajem 1,19 promila alkohola, kao i pod utjecajem marihuane koju je konzumirao. Uza sve to, nije imao ni vozačku dozvolu. Na suđenju je utvrđeno i da je Praštalo već prekršajno osuđivan zbog kršenja prometnih pravila: upravljanja autom bez vozačke dozvole,  vožnje pod utjecajem alkohola i napuštanja mjesta nesreće.


Blagi lijevi zavoj


Tragična prometna nesreća dogodila se 15. listopada 2013. godine, oko 22.40 sati, u blizini tunela Škurinje II, nadomak parkirališta trgovačkog centra Plodine u Vukovarskoj ulici. Boris Praštalo vozio je tada »rover« iz smjera Diračja prema Škurinjama, a djevojka je bila suvozačica.  Zbog alkoholom i drogom oslabljenih vozačkih sposobnosti i kritičnosti, a uz to i pretjerano velike brzine, u blagom lijevom zavoju pred tunelom mladi vozač je izgubio kontrolu nad automobilom. U trenucima što su uslijedili »rover« je sletio s kolnika,  naletio na »otok«, pa udario u stepenište i potporni zid trafostanice uz cestu. Nakon toga je auto udario u prometni znak te odbačen na lijevu stranu ceste, gdje se zaustavio poslije udara u zaštitnu ogradu.




Iz smrskanog auta, čiji su se dijelovi nakon »karambola« razletjeli na sve strane, izvučeno je dvoje mladih i hitno prebačeno u sušačku bolnicu. Odmah je bilo jasno da život jadne djevojke vjerojatno visi o niti, bez svijesti je prebačena za bolnicu. Nažalost,  četiri sata poslije nesreće, unatoč naporima liječnika, unesrećena djevojka, u dobi od nepunih 17 godina, podlegla je ozljedama. Teško je pak ozlijeđen  vozač »rovera«, zadobio je ozbiljne ozljede glave, ali se s vremenom oporavio, a na kraju i sjeo na optuženičku klupu.


Praštalo priznao


Boris Praštalo je na suđenju priznao ono za što ga je teretila optužnica, priznao je i da je u kritično vrijeme  konzumirao marihuanu. Izrazio je kajanje zbog toga što je skrivio nesreću u kojoj je život izgubila njegova djevojka.


– Za ovo kazneno djelo predviđena je kazna od tri do 12 godina zatvora. Dosad ste neosuđivani, ali s druge strane postoji protiv vas cijeli niz otegotnih okolnosti. U ovom slučaju radilo se o višestrukom kršenju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Sud je mišljenja da se jedino ovakom sankcijom može djelovati u smislu specijalne i generalne prevencije, izjavila je u obrazloženju presude i obraćanju optuženom sutkinja Tatjana Čargonja. Napomenula je da je vijeće Praštalu izreklo sigurnosnu mjeru zabrane vožnje u maksimalnom trajanju, što znači da ima zabranu dobivanja vozačke dozvole pet godina nakon izdržane zatvorske kazne.


Praštalo je tragediju skrivio vozeći auto koji je posudio od prijatelja. Utvrđeno je da je »rover« bio tehnički ispravan, tako da je sva krivnja za nesreću na vozaču.