Optužen za prijevaru

Čelnik riječke tvrtke Tinj-Cro Marijan Vrkić isti stan prodao dva puta

Branko Škorić

U prvoj točki optužnice na teret mu se stavlja da je za stan od 31 kvadrata u kolovozu 2008. dobio 288 tisuća kuna, pa u travnju 2009. drugi put sklopio kupoprodajni ugovor za isti stan



RIJEKA Protiv Marijana Vrkića (35), predsjednika uprave riječke tvrtke Tinj-Cro, čiji je otac Ante zapamćen po ekscesu u uredu pročelnika Odjela riječke gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem sredinom lipnja, podignuta je optužnica koja ga tereti za kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprava.


Optužena je, za prijevaru, i sama tvrtka Tinj-Cro sa sjedištem u Vukovarskoj ulici u Rijeci.



Tragom vijesti iz našeg  lista od 16. lipnja,  pod naslovom »Ozlojeđenog investitora smirivali zaštitari i policija«, došli smo  do  priče u kojoj glavnu ulogu ima bivši riječki prometni policajac  Ante Vrkić, otac optuženog Marijana Vrkića. U mirovinu je otišao sredinom devedesetih godina, a u veljači 2005. godine osnovao je  tvrtku Tinj-Cro. Zbog  nje je i došao u ured pročelnika Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđana Škunce. Škunca je ubrzo pozvao zaštitare i policiju koji su smirili razjarenog Vrkića.




Našoj novinarki Ante Vrkić je poslije objasnio da je izgubio živce  zbog sporosti gradske administracije. Ustvrdio je da već dvije i pol godine čeka papire da započne s gradnjom dva objekta na Banderovu s  osam stanova za koje već ima i kupce. Sporan je navodno bio pristupni put, ali je istodobno Vrkićeva firma bila dužna istom Odjelu gradske uprave 150.000  kuna za najam zemljišta, pa je bio pokrenut i ovršni postupak.  



   Protiv Marijana Vrkića je najprije obitelj Žurga iz Mandli kod Čabra podigla kaznenu prijavu i privatnu tužbu. Što se tiče privatne tužbe, sudac Općinskog suda iz Rijeke Damir Vinketa krajem prošle godine presudio je da firma Tinj-Cro ima isplatiti Anki i Joži Žurga iznos od 55.000.00 eura sa zakonskim kamatama od 13. prosinca 2008. godine i da je dužna naknaditi parnične troškove.


Zastupnici obitelji Žurga iz odvjetničkog ureda Sabljar uzalud su pokušavali doći do dosuđenog iznosa jer je tvrtka Tinj-Cro u blokadi.


   Kaznena prijava rezultirala je podizanjem optužnice protiv Marijana Vrkića. U odnosu na obitelj Žurga, tužiteljica Sandra Šarkan navodi da su 12. prosinca 2008. godine sklopili preliminarni ugovor o kupnji stana na Banderovu i uplatili 55.000 eura, odnosno 402.270 kuna. Međutim, Vrkićeva tvrtka nikada nije bila upisana kao vlasnik zemljišta gdje je trebala niknuti zgrada s osam stanova pa je optužen i za krivotvorenje isprave.


U tom smislu tužiteljica je u spis uložila izvadak iz zemljišne knjige iz koje je razvidno da je u jednom upisana Mercedes Marichich iz Italije, a u drugom Tinj-Cro. Vrkić je svojoj obrani za vrijeme istrage tvrdio da je isti teren kupio za 214.000 eura.


   U prvoj točki optužnice Marijanu Vrkiću se na teret stavlja da je od 20. srpnja 2006. do 21. travnja 2009. godine jedan stan veličine 31,42 četvorna metra prodao dvama kupcima. Najprije je od M. J. dobio 287.900 kuna tijekom kolovoza 2008. godine, a 21. travnja 2009. godine sklopio je kupoprodajni ugovor putem agencije za isti stan sa I. Š.