Zloporabe

Čelnici riječkog “Rad-inga” na sudu zbog nezakonite isplate otpremnine i drugih zloupotreba

Šarlota Brnčić

Hrvoje Mišta / Snimio I. TOMIĆ

Hrvoje Mišta / Snimio I. TOMIĆ

Nezakonito isplatio pomoćnici 280.000 kuna otpremnine. To je samo jedno od kaznenih djela za koje se terete Hrvoje Mišta i Gojka Picco, nekada čelni ljudi tvrtke Rad-ing d.o.o., koji su oštetili tu tvrtku, ali i državu, izbjegavajući platiti poreze



Odgođen je početak suđenja koje je u riječkom Županijskom sudu trebalo započeti 42-godišnjem Hrvoju Mišti iz Njivica i 57-godišnjoj Gojki Picco iz Rijeke pod optužbom da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti te protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja. Termin novog sudskog ročišta zakazan je za kraj lipnja. Oboje optuženika se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, kao i za povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a Picco i za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.


Uzimali sebi


Prema navodima optužnice, na teret im se stavlja da su u razdoblju od prosinca 2006. do lipnja 2008. godine u Rijeci, Mišta kao direktor trgovačkog društva Rad-ing d.o.o., a Picco od 15. svibnja 2007. godine kao pomoćnik/zamjenik direktora, u cilju da se domognu znatne imovinske koristi neovlašteno upotrebljavali poslovnu karticu za osobne potrebe i plaćanja.


Za troškove plaćene poslovnom karticom nisu predavali račune o učinjenom trošku pa da se Mišta na štetu trgovačkog društva Rad-ing okoristio za 23.498,21 kunu, a Picco za 36.789,21 kunu. Također, i da su u razdoblju od 1. siječnja 2006. do 31. prosinca 2007. godine u Rijeci, Mišta kao voditelj i vlasnik profitnog centra PC-08 te kao direktor Rad-inga, a Picco kao pomoćnik direktora TD-a Rad-ing, nalagali službenici u računovodstvu podizanje novca sa žiroračuna i isplaćivanje tog novca kroz blagajnu njima osobno na ime akontacije materijalnih troškova. Utrošak da nisu opravdali, niti novac vratili, već su na štetu tvrtke Rad-ing novac zadržali i to Mišta u ukupnom iznosu od 484.759,53 kune, a Picco u ukupnom iznosu od 268.450,00 kuna.




Nadalje, da je Mišta na traženje i nagovor Picco, u ime trgovačkog društva zaključio te potpisao i pečatom ovjerio ugovor o isplati otpremnine Picco u iznosu od 280.000 kuna, na što nije imala zakonsko pravo.


»Zaboravili« poreze


Mišta se tereti i da kao direktor TD-a Rad-ing u nakani pribavljanja koristi za to društvo, po zaprimanju ulazne fakture od TD Bujan d.o.o. na iznos od 57.340 kuna, na temelju koje je Rad-ing iskoristio povrat poreza od 10.340 kuna, nije sastavio račun za obavljenu uslugu i obračunao PDV. Za 2006. godinu je iskazao manje obračunati PDV u iznosu od 10.340 kuna i time oštetio državni proračun RH. Također, i da je kao direktor za obavljanje dijela građevinskih radova na izgradnji objekta u Saršonima, angažirao radnike i strojeve tvrtke, no da je naplaćena novčana sredstva od najmanje 30.000 kuna primio u gotovini i zadržao za sebe, a na štetu tvrtke.


Oboje optuženika se tereti da tijekom poslovne godine 2008. nisu u poslovnim knjigama evidentirali ispostavljenu privremenu situaciju iz siječnja 2008. godine te da nisu obračunali i platili obvezu poreza u iznosu od 151.351,26 kuna. Za taj iznos da su okoristili tvrtku na štetu državnog proračuna RH. U posljednjoj točki optužnice navodi se da nisu organizirali vođenje poslovnih knjiga, kao i da nisu vodili financijsko knjigovodstvo, glavnu knjigu i blagajnu za TD Rad-ing.