Zaustavljena pretraga

Čehinja pogriješila: nema tragova ljudskih ostataka u podmorju kod Punta

Slavica Kleva

Ronioci Specijalne policije ni nakon nekoliko urona  nisu naišli na nikakve tragove koji bi upućivali da je riječ o ljudskim ostacima pa je pretraga podmorja  zaustavljena

RIJEKA Policija je  obustavila pretraživanje podmorja na polutočiću Prniba između Krka i Punta, a nakon dojave češke turistkinje da je roneći na dubini između četiri i pet metara ugledala ljudsku lubanju. Ronioci Specijalne policije ni nakon nekoliko urona  u trajanju od po sat vremena nisu naišli na nikakve tragove koji bi upućivali da je riječ o ljudskim ostacima, kako u četvrtak kasno poslijepodne tako i tijekom današnjeg dana. Na ekranu specijalne podvodne kamere kojom je snimano podmorje i škrape, inspektori nisu pronašli ništa sumnjivo.   No, Čehinja Iveta Dvoržakova iz Plzena koja ljetuje u Krku sa suprugom i troje djece spustila se na kupanje u Prnibu i s maskom zaronila. U jednom trenutku je naglo izronila uvjerena da je vidjela lubanju i detaljno o tome ispričala suprugu.  

– Ne znamo baš dobro vaš jezik pa smo nekim mladim Hrvatima koji su se kupali do nas objasnili što sam vidjela pa su zapravo oni obavijestili policiju, rekla nam je Čehinja. Ne sumnjajući u ženino neugodno iskustvo, grupica mladih je odmah zvala policiju u Krku, a djelatnici Sektora krim policije PU primorsko-goranske zajedno sa specijalcima i krčkim policajcima krenuli u provjeru izjave turistkinje koja im je precizno pokazala  mjesto gdje  je ronila, no unatoč češljanju i pretraživanju, ronioci ništa nisu pronašli. 


Istodobno, ovaj događaj je koincidirao s vremenom  prije osam godina kada je tada 44-godišnji Zoran Marević iz Krka doslovce nestao s lica zemlje. Posljednji put viđen je u lokalu Dunat samo nekoliko kilometara dalje od mjesta gdje  je policija češljala  podmorje ali i kamenite plaže na Prnibi.


Marević je krajem srpnja prije osam godina parkirao motocikl »yamaha« u lokalu Dunat i od tada mu se gubi svaki trag. Motocikl je ostao na parkiralištu, ali Marević je nestao. Nerado se sjeća tog dana vlasnik lokala  Pavo Grabovčić koji doduše  i sam kaže da Zorana nije dobro poznavao, njegovog brata malo bolje, ali ništa  više ne zna sada nego što je znao i prije osam godina. Znam da je sjedio, čak sam ga ja i poslužio, evo ovdje za ovim stolom, ali što se dogodilo čovjeku zapravo ne znam. Svake godine njegova obitelj na dan kada je nestao rezervira taj stol i s obitelji i prijateljima održi svojevrstan spomen na nestalog Zorana, kratko nam je rekao Grabovčić.




Sumnje u okolnosti njegovog nestanka i danas su predmetom policijskih radnji, one zapravo nisu ni prestale od dana kada je prijavljen njegov nestanak, no jedini ishod za sada su dvije osuđene osobe koje su od samog početka istrage povezivane s njegovim nestankom. 


Željko Barešić, Zoranov prijatelj, osuđen je na godinu dana zatvora, uvjetno na tri zbog krivotvorenja potpisa nestalog Zorana Marevića kojim je navodno potpisao primitak 122 tisuće eura od Barešića na ime duga. Marević je zapravo  posudio Barešiću spomenuti iznos eura, a nakon njegovog nestanka je »isplivao« krivotvoren potpis.  No, sud je utvrdio da je riječ o krivotvorini. Slično se dogodilo i nekadašnjem Barešićevom radniku Renatu Akvić koji je također završio na sudu i proglašen krivim, također osuđen uvjetno kao i Barešić zbog računalne prevare. Akvić je priznao da je s  motocikla ukrao Marevićevu osobnu torbicu s dokumentima te sutradan s »diners kartice« nestalog u Kraljevici s bankomata Erste banke dignuo iznos od dvije tisuće kuna. Snimila ga je kamera video nadzora, a na sudu se branio da ne zna ništa o Zoranovom nestanku.