Vatrena stihija

Canadairi i airtractori gase požarište na vodičkom području i na Svilaji; lokaliziran požar kod Šestanovaca

Hina

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

»Ništa se dramatično nije od sinoć promijenilo, kuće i dalje nisu ugrožene, a noćas su uz vatrogasce dežurali i pripadnici Hrvatske vojske. Odmah ujutro zatražena je pomoć zračnih snaga«, kazali su u Centru 112 Šibensko-kninske županije. Požarište Zaton-Raslina gase i tri Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802



ŠIBENIK Još nije lokaliziran veliki požar koji je u srijedu iza podne planuo na vodičkom području između Zatone i Rasline, kod brda Mrdakovica, tijekom noći na terenu je ostalo 160 vatrogasaca i vojnika, a rano jutros požar gase i tri Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo obrane RH.


»Ništa se dramatično nije od sinoć promijenilo, kuće i dalje nisu ugrožene, a noćas su uz vatrogasce dežurali i pripadnici Hrvatske vojske. Odmah ujutro zatražena je pomoć zračnih snaga«, kazali su u Centru 112 Šibensko-kninske županije. Požarište Zaton-Raslina gase i tri Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802.


 I na požarište na Svilaji rano jutros upućena su dva Airtractora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO). Požar na Svilaji od jučer gase i pripadnici DVD-a Ružić, a tijekom jutra im se pridružili vatrogasci iz DVD Knin i JVP Drniš.




Lokaliziran je požar u Prpuši kod Šestanovca, gasitelji su tijekom noći i jutros i dalje na terenu, a izgorjelo je oko 300 hektara hrastove i grabove šume te niskog raslinja, doznaje se u četvrtak ujutro u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.


Požar je buknuo jučer oko 13,30 sati, a gasilo ga je stotinjak vatrogasaca sa 27 vozila iz Baške Vode, Brela, Omiša, Dugog Rata, Gata, Kučića, Zagvozda, Zadvarja, Lovreća, Imotskog, Kaštela, Vranjica, Podstrane, Solina i Splita. U gašenju su im pomogla dva kanadera i air tractor, pa je požar lokaliziran sinoć oko 20 sati.


 Vatrogasci su tijekom noći i jutros nastavili sa saniranjem požarišta.


 Požarište Zaton-Raslina jučer je obišao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, a zbog vatrene ugroze ovih naselja ministar obrane donio je odluku o upućivanju i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske, a temeljem zahtjeva Županijskog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića.


 Na požarištu Zaton-Benkovačka cesta-Raslina izbačeno više od 400 vodenih bombi


 Na požarištu Zaton-Benkovačka cesta-Raslina zračne snage tijekom jučerašnjeg djelovanja izbacile su više od 400 vodenih bombi i provele 32 sata u zraku u akcijama gašenja požarišta sa ukupno sedam protupožarnih aviona. Ovo je ujedno do sada rekordan broj bacanja vodenih bombi na jedno požarište u jednom danu koje su imale zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, navode iz MORH-a.


 Požar koji je u srijedu oko 16,40 sati planuo poviše Sapina Doca blizu Rogoznice, lokaliziran je oko 2 sata u noći, doznaje se u Šibensko-kninskom Centru 112.


Zračna snage HRZ PZO od početka sezone 1. lipnja, gasile 217 požara


 Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 217 požara – 75 u Šibensko-kninskoj, 74 Splitsko-dalmatinskoj, 54 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji.


 Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1850 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 54 200 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, navode iz MORH-a.