Istraga

Cammeo u Srbiji terete za utaju poreza. Među optuženima i Minovski?

Biljana Savić



Agencija Tanjug objavila je, a hrvatski mediji prenijeli, da su porezne vlasti u Srbiji osumnjičile tamošnju podružnicu Cammea, jednog od najvećih hrvatskih taksi prijevoznika, za poreznu utaju u iznosu od oko 3,4 milijuna kuna. Tanjug piše da se na optužnici Državnog odvjetništva Srbije protiv odgovornih u podružnici Cammea sa sjedištem u Beogradu nalaze četiri osobe, a riječ je o direktoru i zakonskom zastupniku Cammea za Srbiju, šefu IT odjela i šefici financija u tvrtki.


Sumnja se da bi po inicijalima četvrti opruženi mogao biti vlasnik Cammea Vladimir Minovski, s obzirom na to da Tanjug navodi da je riječ o hrvatskom državljaninu V. M. Isti izvor navodi da su istragu u Cammeu poreznici Srbije sproveli u suradnji s Državnim odvjetništvom, Upravom kriminalističke policije MUP-a Srbije i državnom obavještajnom službom BIA-om. Istraga je, otkriva agencija, rađena tijekom prošle godine, a troje zaposlenih u Cammeu uhićeno je tijekom veljače na zahtjev Državnog odvjetništva.


Osim utaje poreza kojom je, piše Tanjug, državni proračun Srbije oštećen za spomenuti iznos, osumnjičenici iz Cammea terete se za stjecanje nezakonite koristi od 824 tisuće kuna.




Cammeo u Beogradu posluje od proljeća 2018., a prema navodima tamošnjih medija raspolaže s 90 vozila. U Hrvatskoj Cammeo posluje od 2006., kada je počeo pružati usluge u Rijeci. U svojoj mreži trenutačno ima 15 gradova i oko 1.500 vozača. Osim domaćeg i tržišta Srbije, proširio se i na slovensko tržište.


Obratili smo se službi za odnose s javnošću Cammea u vezi ovoga slučaja, a i zbog čestih pritužbi vozača na neljudske radne uvjete. Dobili smo promptan, ali kratak i sterilan odgovor koji ne kazuje ništa, a kojega prenosimo u cjelost.


»Vezano za situaciju u kojoj su se našli naše kolege u Srbiji, ovim putem željeli bismo naglasiti da stojimo uz svoje zaposlenike. Isto tako, Cammeo kao tvrtka koja je prisutna u više država, u svakoj od istih posluje u skladu s važećim zakonima i propisima. S obzirom na povjerenje u institucije uvjereni smo kako će se spomenuta situacija vrlo brzo razriješiti te da će na vidjelo izaći realno činjenično stanje. Što se pak vlasnika i generalnog direktora Cammea tiče, u ovoj situaciji, kao i svakoj drugoj, tvrtka kao i on sam, spremni su na suradnju sa svim nadležnim tijelima«.