Optuženi za zlouporabu položaja i ovlasti

Burno na suđenju Diracci i Gašparini: Dio dokumentacije Dira-gradnje spaljen u bačvi na Pehlinu?

Šarlota Brnčić

Foto Roni BRMALJ

Foto Roni BRMALJ

Stečajni upravitelj tvrdi da je Dira-gradnja bila pripremana za stečaj te da je dio registratora uklonjen i to po nalogu Vesne Gašparini, koja je  u sudnici burno reagirala na svjedočenje, baš kao i prvooptuženi  Lucijan Diracca



U maratonskom nastavku suđenja Lucijanu Diracci i Vesni Gašparini optuženima za zlouporabu položaja i ovlasti trebalo je jučer biti saslušano šest svjedoka, no dvoje od njih na koncu nisu stigli na red, a trosatno saslušanje stečajnog upravitelja Dira-gradnje Rijeka u stečaju nije prošlo bez »užarenih« trenutaka. Na izjave stečajnog upravitelja reagiralo je oboje optuženih, posebice Vesna Gašparini koju je predsjednica vijeća, sutkinja ika Šarić, čak u nekoliko navrata morala opominjati. 


– Zadaća mi je bila da uzmem ključnu dokumentaciju, izvršim analizu i sastavim izvješće. Zaključio sam da treba pokrenuti stečajni postupak, a došao sam i do zaključka da sve upućuje kako je Dira-gradnja pripremana za stečaj. To je bila velika firma i imala je urednu dokumentaciju, no nisam stigao sve pregledati istog dana. Odnio sam kući dio dokumentacije i to je bila sretna okolnost jer su ti registratori koji puno govore ostali kod mene. Jedan dio dokumentacije je potom nestao. Nedostajao je dio registratora, a kada sam pitao što je s time, nisam dobio odgovor. Kasnije sam čuo od nekih zaposlenika da je ta dokumentacija završila na Pehlinu te da je spaljena u bačvama. Pitao sam tko je dao nalog za to i uvijek se spominjala Gašparini. Prihodi Dira-gradnje bili su prenošeni na Rijeka-gradnju, a bile su prenošene i pokretnine, kamioni, kontejneri, posebno kontejnerski sklop od više prostoriija. Sve je to fiktivno preneseno u vlasništvo Rijeka-gradnje, svjedočio je stečajni upravitelj. 



»Nemoj me dodirivati!«


Prvooptuženi Diracca je, iznoseći primjedbe na iskaz, za stečajnog upravitelja rekao da se »prikazuje kao anđeo čuvar, a da je agresivac, psihopata«. Tvrdi kako je sva dokumentacija dostavljena stečajnom upravitelju te da se palila nepotrebna dokumentacija. Optuženi Diracca u jednom se trenutku digao, pristupio svjedoku s leđa, dodirnuo ga i izgovorio mu: »Nisam te izbacio«. Na to je svjedok burno reagirao. Skočio je sa stolice i uzvratio riječima: »Nemoj me dodirivati. Jesam invalid, ali neće se na ovome završiti«. Sutkinja Šarić tada je odlučila napraviti kratku pauzu ocijenivši kako je to nužno kako ne bi došlo do fizičkog kontakta.





U nastavku svjedočenja posebice se osvrnuo na način na koji je, kako sam kaže, »brutalno izbačen« iz prostora tvrtke ističući kako na »takvo divljaštvo nije bio spreman«. Ispričao je kako su u furgon ubačeni registratori koji su zatim odvezeni u Dramalj, a da su mu rekli kako je to odabrala Gašparini i da je to za njega. Naveo je kako je prilikom ukrcavanja te dokumentacije bila prisutna grupica od pet-šest mladića »valjda da daju doprinos čistki«.


– Prvooptuženi Diracca je 30. rujna 2012. godine direktno nasrnuo na mene. Najprije mi je svašta izdijelio ocu i majci, a tada me u naletu uspio zagrebati po leđima. Zaštitar ga je zgrabio i bacio na pod. Uspio se otrgnuti i počeo juriti za mnom. Jedva su ga zaštitari zaustavili da dođe do mene. Ovako prljavu stvar nisam doživio. Iskreno mi je žao i preko toga teško prelazim, izjavio je svjedok za kojeg su svi imali mnoštvo dodatnih pitanja. 


S obzirom da su tijekom njegova svjedočenja optuženici u par navrata intervenirali, predsjednica vijeća jasno im je dala do znanja da prestanu pričati dok svjedok govori. Drugooptuženoj je čak na koncu rekla: »Gašparini, hoćete prestati. Po peti put sam vas upozorila«. Zatim ju je posebno upozorila da će biti ne samo novčano kažnjena već i udaljena iz sudnice do kraja dokaznog postupka.