Musićima istražni zatvor

Braća iza brave: Crikveničani osumnjičeni za dilanje ‘trave’ i provale u vikendice

Slavica Kleva

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Jučer su na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo privedena braća Musić, Ando (38) i Elvis (23) iz Crikvenice, a nakon ispitivanja određen im je istražni zatvor



RIJEKA » Sedam osoba uhićenih zbog sumnje da su počinitelji kaznenih djela zloouporabe droga i imovinskog kriminaliteta nalazilo se na kriminalističkoj obradi u policijskim postajama PU primorsko-goranske, a epilog istraživanja je privođenje u istražni zatvor dvojice muškaraca.


Uz pratnju pritvorskog nadzornika jučer su na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo privedena braća Musić, Ando (38) i mlađi brat Elvis (23) iz Crikvenice, a nakon ispitivanja dežurni tužitelj je zbog opasnosti od ponavljanja djela te opasnosti utjecaja na svjedoke od suca istrage Županijskog suda zatražio određivanje istražnog zatvora.


   U ranim poslijepodnevnim satima to se i dogodilo, sudac istrage Vlado Bosner braći je odredio istražni zatvor, Andi zbog ponavljanja djela, a mlađem Elvisu zbog utjecaja na svjedoke. Ujedno je određena i visina jamstva, za Andu 150 tisuća kuna, protiv kojega se između ostalog vode i drugi kazneni postupci zbog istovrsnih kaznenih djela, a za mlađeg Elvisa jamstvo iznosi 30 tisuća kuna. U tužilaštvu su tijekom jučerašnjeg dana ispitana još dvojica muškaraca na okolnosti počinjenja istovrsnih kaznenih djela, no tužitelj nije imao elemenata za njihovo pritvaranje već će biti kazneno prijavljeni redovnim putem. Još trojica privedena na kriminalističko istraživanje puštena su nakon ispitivanja.




   U kratkom policijskom priopćenju PU primorsko-goranske navodi se da je u »dosadašnjem tijeku kriminalističkog istraživanja utvrđena sumnja u počinjenje 14 kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, a za što se mjerodavnom državnom odvjetništvu prijavljuju četvorica hrvatskih državljana starosti 23, 32, 37 i 38 godina života s područja Primorsko-goranske županije. Sumnjiče se za prodaju marihuane i hašiša tijekom veljače, ožujka i travnja ove godine većem broju konzumenata na području Crikvenice i Novog Vinodolskog«. Kako doznajemo, novac koji su zaradili kriminalnim djelima iz domene zlouporabe droga nije velik, iznos je manji od 20 tisuća kuna, no riječ je o učestalom dilanju i prodaji većem broju osoba.


   S druge strane, kriminalističko istraživanje nije okončano, sve indicije upućuju da je uhićenjem ove četvorice razriješen niz kaznenih djela imovinskog karaktera, odnosno niz provala koje su zabilježene unazad nekoliko mjeseci. Pretragama prostora i automobila koje su koristili, policija je pronašla provalnički alat, tri digitalne vage, mobitele, tehničku robu i ostale predmete te novac u domaćoj i stranoj valuti, za što se sumnja da potječe od kaznenih djela.


Tijekom pretraga prostorija koje su koristili osumnjičenici pronađen je veći broj TV i radio prijemnika, električnih uređaja i ostalih vrijednih predmeta koji su tijekom ovog inkriminiranog razdoblja »nestajali« iz kuća i vikendica, a okradeni vlasnici uredno prijavljivali policijskim postajama. Riječ je o velikom broju provala u kuće i vikendice koje su zabilježene ne samo na crikveničkom i vinodolskom području i njihovom zaleđu nego je dobar dio kaznenih djela imovinskog karaktera uhićenjem braće Musić razriješeno i na Krku.